ANP
NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Wekdienst 24/1: start filmfestival Rotterdam en nieuw weer-record

Goedemorgen! In Rotterdam begint vandaag het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Nederland heeft steeds minder te maken met echt koude dagen.

Ook vandaag wordt het allesbehalve koud: met ongeveer 13 graden is het uitzonderlijk zacht. Daarmee is het de warmste 24 januari ooit in Nederland. Het is vooral grijs en bewolkt en er valt wat motregen. Later op de dag valt er meer regen en is er veel wind.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Advocaten demonstreren voor de rechtbank Den Haag. Hiermee willen ze hun Egyptische vakgenoten steunen, die werden gearresteerd, bedreigd of veroordeeld.

• Een ex-penningmeester van een Haagse kerk staat voor de rechter voor het extreem seksueel misbruiken van vier vrouwelijke slachtoffers.

• Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) begint. In de Maasstad zijn anderhalve week veel speelfilms, documentaires, korte films en tentoonstellingen te zien.

• Het is ook de dag van de loting voor de fonkelnieuwe Nations League. Oranje is ingedeeld in divisie A en weet vanaf 12.00 uur met welke twee andere landen het in de groep zit.

• De Braziliaanse oud-president Lula hoort de uitspraak in zijn hoger beroep. Hij werd eerder veroordeeld tot 9,5 jaar cel wegens corruptie en witwassen.

Condoleanceregister voor Ruben en Julian uit Zeist ANP

Wat heb je gemist?

De nachtelijke zoektocht naar de vermiste broertjes Ruben en Julian in 2013 kwam destijds tot stand onder druk van de media. Een hoofdofficier van Defensie liet in het tv-programma Medialogica van omroep Human weten, dat daarover tot op ministersniveau werd overlegd. De zoektocht ging door, terwijl volgens hem bekend is dat je 's nachts niet fatsoenlijk kunt zoeken. Ruben en Julian van 9 en 7 werden in mei 2013 meegenomen en vermoord door hun vader, die zelfmoord pleegde.

Ander nieuws uit de nacht:

Het pensioenfonds voor Europarlementariërs staat op omvallen: het fonds heeft al jaren grote tekorten.

Twitter

TU Eindhoven stopt subsidie studentenvereniging om #nietoo-feest: het corps heeft excuses aangeboden voor het seksistische thema van een dispuutcarnaval.

Thuisbezorger (19) dagvaardt Deliveroo om schijncontract: de 19-jarige Sytze is het niet eens met zijn zzp-contract.

Speciaal team gaat ziekenhuizen helpen bij cyberaanval: de websites en computersystemen van veel ziekenhuizen en zorginstellingen zijn onveilig.

En dan nog dit:

Echt koude dagen worden steeds zeldzamer, zegt het KNMI. Gemiddeld zijn Nederlandse winters de afgelopen 100 jaar 1,3 graad warmer geworden. Op relatief warme dagen in de winter, steeg de temperatuur 1,8 graad. Volgens het KNMI warmen de koudste dagen sneller op dan andere. Dat komt doordat de wind 's winters vaak uit het westen komt, over zee. Ook als de wind uit de poolgebieden komt wordt het niet zo koud als vroeger, omdat het Noordpoolgebied vrij snel opwarmt.

Fijne dag!

STER reclame