Christa McAuliffe tijdens een training in een 'zero gravity'-vliegtuig van NASA
NOS NieuwsAangepast

32 jaar na explosie Challenger alsnog les vanuit de ruimte

De dood van de eerste 'lerares in de ruimte' veroorzaakte op 28 januari 1986 een schok in de Verenigde Staten. Samen met zes astronauten kwam de 37-jarige Christa McAuliffe om het leven toen spaceshuttle Challenger 73 seconden na de start explodeerde. Twee Amerikaanse astronauten gaan haar lessen nu alsnog filmen in het ISS.

McAuliffe was de allereerste gewone burger, dus geen NASA-astronaut, die de ruimte inging aan boord van de shuttle. Ze was geselecteerd uit 11.000 kandidaten en voor haar vlucht al zo vaak op televisie geweest dat heel Amerika haar kende - zeker de schoolkinderen voor wie ze twee lessen van 15 minuten zou gaan opnemen tijdens haar ruimtevlucht. Velen volgden de lancering rechtstreeks op televisie.

Hoe het Challenger-ongeluk de wereld schokte

Na het ongeluk richtten nabestaanden van de bemanning het Challenger Center op voor onderwijs over wetenschap in de ruimte. Die organisatie heeft nu bekendgemaakt dat Joe Acaba en Ricky Arnold de lessen van McAuliffe alsnog gaan geven in de ruimte. Acaba is nu al in het ISS en Arnold komt in maart aan bij het ruimtestation.

McAuliffe had een deel van de lessen al voor haar ruimtemissie geoefend en gefilmd in een NASA-vliegtuig waarin met paraboolvluchten tijdelijk gewichtloosheid kan worden gesimuleerd. Ook was er een beschrijving van de lessen, die in 2008 bij toeval werd teruggevonden door een NASA-medewerker.

Ricky Arnold (l) en Joe Acaba tijdens een vlucht in 2009 aan boord van spaceshuttle Discovery

De lerares in de ruimte wilde schoolkinderen lesgeven over de wetten van Newton en magnetisme in gewichtloosheid, maar ook een rondleiding geven door de spaceshuttle ('het ultieme schoolreisje') en vertellen over het belang van ruimtevaart.

Acaba en Arnold, die beiden ooit ook voor klas stonden, zullen in het ISS vier onderdelen van McAuliffe's lessen opnemen, met wat aanpassingen om gebruik te kunnen maken van materialen die in het ISS aanwezig zijn.

De lessen zullen na de opnames online worden gezet door het Challenger Center.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl