Tennys Sandgren
NOS SportAangepast

Kwartfinale tussen een professor en een controversieel

Chung Hyeon en Tennys Sandgren zijn niet de spelers die je tegenover elkaar verwacht in een kwartfinale van de Australian Open. En voor een van de twee gaat de droomreis in Melbourne dus nog verder. Wie zijn deze verrassende kwartfinalisten?

Chung, de eerste Zuid-Koreaan bij de laatste acht van een grandslamtoernooi, verraste maandag met een subliem optreden zijn jeugdidool Novak Djokovic, die hij in straight sets versloeg.

De professor

Hij valt behalve met zijn sportieve prestaties ook op door zijn sportbril, die hij vanwege zijn matige zicht al van jongs af aan draagt. Het heeft hem de bijnaam 'de professor' opgeleverd.

"Ik vind het wel leuk, het is een prima bijnaam", zegt hij met bescheiden glimlach op de persconferentie na zijn winst op Djokovic.

Chung kwam in zijn jeugd snel in aanraking met tennis door zijn vader en broer. Op 13-jarige leeftijd vertrok hij voor twee jaar naar de Verenigde Staten waar hij werd gehard op de Nick Bollettieri-academie in Florida.

De pas 21-jarige Chung timmerde in 2017 al aan aan de weg door de NextGen Finals te winnen, een nieuw eindejaarstoernooi voor de beste spelers tot en met 21 jaar.

Diplomatiek

Chung blijkt ook een diplomatieke kant te hebben als hem op de persconferentie wordt gevraagd naar de komende Winterspelen, waar Noord- en Zuid-Korea zich als een team zullen presenteren.

"Het is een goede vraag, maar ik weet het niet. Ik speel gewoon tennis, dus ik kan er niets over zeggen", aldus Chung, die ook een tweede poging van een journalist afwimpelt. "Volgende vraag graag."

Ook de persconferentie van de Amerikaanse verrassing Sandgren, die de Oostenrijker Dominic Thiem in de achtste finales elimineerde, had een politiek tintje.

Extreem-rechts

De 26-jarige tennisser uit Tennessee werd naast zijn prestaties ook gevraagd naar zijn politieke voorkeuren, omdat hij via sociale media personen volgt die sympathiseren met extreem-rechts.

Sandgren heeft zich daarnaast in het verleden afkeurend uitgelaten over donkere NFL-spelers die weigeren te staan voor het Amerikaanse volkslied, uit protest tegen politiegeweld en discriminatie van zwarte Amerikanen.

Het leverde op Twitter een pittige discussie op met voormalig collegatennisser James Blake.

Daarnaast circuleert er op Twitter een inmiddels verwijderd bericht uit 2012 van Sandgren, een modale tennisser die doorgaans zijn punten vooral op het tweede niveau verdient, waarin hij zich niet al te sympathiek over homoseksuelen uitlaat.

"Het doet er toch helemaal niet toe wie ik op Twitter volg", zei Sandgren wat verbaasd tijdens de persconferentie. "De informatie die ik bekijk, heeft toch niets te maken met hetgeen waarin ik geloof? Ik vind het bespottelijk om zo te redeneren."

Vragend naar zijn eventuele extreem-rechtse denkbeelden reageerde Sandgren resoluut: "Als een toegewijd christen sta ik absoluut niet achter dit soort standpunten. Ik ben christen en ik volg Hem."

Sandgren heeft iets gemeen met Martin Verkerk, die in 2003 uit het betrekkelijke niets de finale van Roland Garros haalde.

De nummer 97 van de wereld is de eerste speler sinds Verkerk die minimaal de kwartfinales haalt zonder daarvoor ooit een partij in het hoofdtoernooi van een grandslamtoernooi te hebben gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl