AFP

De Verenigde Staten voeren nieuwe importtarieven in voor wasmachines en zonnepanelen. Het besluit past bij het America First-beleid van president Trump, dat erop is gericht om Amerikaanse bedrijven te beschermen tegen buitenlandse concurrenten.

Door de maatregel kunnen producten van buitenlandse bedrijven tot de helft duurder worden in de VS. De extra heffing op wasmachines geldt drie jaar, de heffing op zonnecellen vier jaar.

China en Zuid-Korea

Met name Chinese en Zuid-Koreaanse bedrijven worden hard geraakt door de maatregel. China is de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld en de Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung en LG zijn belangrijke producenten van wasmachines.

Een woordvoerder van de Chinese overheid laat weten dat Peking erg ontevreden is over het besluit. "Samen met andere leden van de Wereldhandelsorganisatie zal China zijn belangen verdedigen."

Samsung zegt dat de importheffing een belasting is voor iedereen die een wasmachine wil kopen. De Zuid-Koreaanse minister Kim van Handel gaat beroep aantekenen tegen het Amerikaanse besluit bij de Wereldhandelsorganisatie.

Wereld Economisch Forum

Ook op het Wereld Economisch Forum in Davos is negatief gereageerd op het besluit van Trump. Premier Modi van India noemde het zorgwekkend dat steeds meer overheden vrije handel tussen landen moeilijker maken: "De oplossing voor deze zorgwekkende situatie is globaliseren, niet isoleren."

Frank Appel, de topman van Deutsche Post, zei op het congres dat Trump met zijn maatregelen juist de groep raakt die hij probeert te beschermen. "Protectionisme is nooit goed voor zaken", zei Appel.

STER reclame