Hugh Masekela bij een optreden in Hamburg EPA

In Zuid-Afrika is op 78-jarige leeftijd Hugh Masekela overleden, 'de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz'. De trompettist, componist en zanger stierf in Johannesburg aan de gevolgen van prostaatkanker, meldt zijn familie op Twitter.

Masekela leerde op zijn veertiende trompetspelen. Toen hij 21 was, vertrok hij naar het Verenigd Koninkrijk en later ook de Verenigde Staten. Hij verliet Zuid-Afrika nadat de politie in Sharpeville 69 zwarte demonstranten had doodgeschoten en een verbod had afgekondigd op bijeenkomsten waarbij meer dan tien zwarten aanwezig waren.

Masekela schreef liedteksten tegen slavernij en apartheid

In het buitenland werkte Masekela samen met jazzlegende Harry Belafonte. Via zijn muziek streed hij tegen de apartheid. Hij scoorde in 1968 een internationale hit met het nummer Grazing in the Grass. Later werkte hij ook samen met andere bekende muzikanten als Paul Simon en Herb Alpert.

Zijn nummer Bring Him Back Home was een oproep om Nelson Mandela vrij te laten en werd hét protestlied tegen de apartheid. Pas na dertig jaar keerde Masekela terug naar zijn thuisland.

Volgens correspondent Bram Vermeulen is Zuid-Afrika ontdaan door het overlijden van Masekela. "Het gaat hier nergens anders over", zei hij op NPO Radio 1. "Je kunt rustig zeggen dat hij de Mandela van de muziek is. Er wordt met heel veel warmte over hem gesproken."

President Zuma noemt hem "een pionier in de jazz", de minister van Cultuur spreekt van "een van de grote architecten van de Afro-Jazz. Hij verhief de ziel van onze natie door zijn tijdloze muziek".

STER reclame