ANP

Minister Schouten zal "alle wegen bewandelen" om te voorkomen dat er een eind komt aan pulsvissen en ze zal daarbij samen optrekken met Nederlandse vissers. Dat heeft Schouten gezegd tijdens overleg met visserij-organisaties over wat er moet gebeuren, nu het Europees Parlement zich heeft uitgesproken voor een totaalverbod op pulsvisserij.

"Er begint nu een discussie tussen het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie en die tijd willen we benutten", zei Schouten. Volgens haar is het debat de afgelopen tijd meer gevoerd op basis van beelden en sentimenten dan op basis van feiten.

Vooral in Frankrijk zeggen vissers dat ze geen vis meer tegenkomen in het gebied waar een Nederlandse pulsvisser aan het werk is geweest. Ook zou de methode dieronvriendelijk zijn. Als het verbod doorgaat, is dat een grote strop voor Nederlandse vissers, die massaal van deze techniek gebruikmaken.

Alle wegen bewandelen

Schouten noemt pulsvisserij een duurzame manier van vissen, die leidt tot minder verbruik van brandstof en die ook beter is voor de bodem. Ze zei dat er op alle niveaus overleg wordt gevoerd. Zaterdag heeft ze gesproken met de Franse minister van Visserij en binnenkort ontmoet ze hem weer.

De Fransen staan te boek als de grootste tegenstanders van pulsvisserij. Schouten erkende dat de situatie er niet makkelijker op is geworden door de stemming in het Europees Parlement, maar ze benadrukte dat er nog geen besluit is gevallen.

Opgeklopt

Voorman Visser van de organisatie van kottervissers zei dat de nadelen van pulsvisserij worden opgeklopt en dat het juist een innovatief systeem is. "In Frankrijk neemt de vangst aan de kust af en dat linken de Fransen een op een aan pulsvisserij, terwijl er veel meer aan de hand is."

STER reclame