Sterigenics in Zoetermeer, het bedrijf sloot 2010
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Strafeis van 1,2 miljoen voor uitstoot gif in Zoetermeer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een geldboete van 1,2 miljoen euro geëist tegen Sterigenics in Zoetermeer. Bij het reinigen van medische apparatuur en kleding stootte het bedrijf tussen 2004 en 2009 een (te) hoge concentratie van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uit.

Het OM vindt ook dat de gemeente Zoetermeer nalatig is geweest en eist om die reden een boete van 80.000 euro. Het Amerikaanse Sterigenics sloot in 2010 de vestiging in Zoetermeer.

General manager

De hoogste leidinggevende van Sterigenics zei tijdens de zitting dat hij niet op de hoogte was van de te hoge uitstoot, ook al kreeg hij elke maand een rapportage op zijn bureau. De man wist naar eigen zeggen niks van techniek. De problemen zouden zijn veroorzaakt door een defect in de verbrandingsinstallatie.

Beide aangeklaagden probeerden volgens Omroep West hun rol zo klein mogelijk te maken. Zo zei de veiligheidsspecialist niet bevoegd te zijn geweest om het productieproces stil te leggen. De topmanager was volgens zijn advocaat weliswaar verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Sterigenics, maar zeker geen directeur van de vestiging in Zoetermeer.

Het OM beschuldigt de gemeente Zoetermeer van nalatigheid en het niet naleven van de milieuwetgeving. De advocaat van de gemeente zegt dat de gemeenteambtenaar die Sterigenics controleerde "naar eer en geweten" handelde - en dat de volle omvang van de zaak pas later bleek.

Tot dusver is niet bekend of er daadwerkelijk mensen in de omgeving van het bedrijf ziek zijn geworden van de uitstoot.

Advertentie via Ster.nl