Kai Verbij en Gerard van Velde
NOS SchaatsenAangepast

Coach Van Velde: Kai Verbij gaat Spelen zeker halen

Met nog achttien dagen te gaan tot de start van de Olympische Spelen breekt een cruciale laatste fase aan voor de Nederlandse schaatsers. De coaches Gerard van Velde en Rutger Tijssen vertellen hoe het gaat met Kai Verbij, Ireen Wüst en Antoinette de Jong en hoe het programma van de komende weken eruitziet.

Voor op schema

Wereldkampioen sprint Kai Verbij raakte tijdens het olympisch kwalificatietoernooi geblesseerd aan zijn lies. Volgens zijn coach Gerard van Velde gaat het nu goed met de sprinter, die olympisch startbewijzen heeft voor de 500 en 1.000 meter in Pyeongchang.

"We liggen voor op het herstelschema", aldus Van Velde. "Wat Kai nu kan? Hij schaatst in ieder geval weer, hij kan de meeste snelle rondes meerijden. Alleen met starten wachten we natuurlijk nog een tijdje. Die blessure moet eerst goed helen."

Van Velde: Verbij gaat de Spelen halen

Volgens Van Velde verloopt het herstel van Verbij voorspoediger dan verwacht. "Je bent er sowieso drie of vier weken mee bezig, maar we bekijken per dag wat Kai kan. Elke dag brengt ons dichter bij de start van de olympische 500 meter. En die gaat Kai zeker halen."

"Als er geen gekkigheid gebeurt", voegt Van Velde daar snel aan toe. "Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik heb er een goed gevoel over. Hij ligt voor op schema, maar ik ben geen dokter. Je weet nooit wat er gebeurt. En als hij start in Pyeongchang, ga ik ervan uit dat Kai meedoet om de prijzen."

Geen zorgen om Wüst en De Jong

Voor Rutger Tijssen, schaatscoach van onder anderen Ireen Wüst en Antoinette de Jong, loopt de voorbereiding zoals gepland. Wüst rijdt komend weekend nog de 3.000 meter bij de NK allround, De Jong beperkt zich in de resterende weken tot trainen.

Tijssen: Wüst of De Jong? Ik durf niet te kiezen

"We hebben voor beide meiden een ideale route uitgezet", legt Tijssen uit. "Ireen is meer van de snelheid, terwijl Antoinette van de lange afstanden komt. Ze hebben andere prikkels nodig en kiezen dus allebei voor andere piekmomenten in de aanloop naar Pyeongchang."

Als Tijssen zou moeten kiezen, wie wint er dan goud op de Spelen? "Dat durf ik niet te zeggen. Ireen kan altijd iets fabuleus uit onverwachte hoek toveren en Antoinette moet het hebben van continuïteit. In februari zullen we wel zien wie de beste is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl