ANP
NOS NieuwsAangepast

Meer vandalisme op spoor, ondanks maatregelen ProRail

Het aantal vertragingen op het spoor door vandalisme is verder toegenomen. Volgens spoorbeheerder ProRail waren er vorig jaar 649 incidenten. Een jaar eerder waren dat er 608.

Het gaat bijvoorbeeld om vernielingen aan seinpalen en overwegbomen. Ook gooien vandalen winkelwagentjes, bakstenen en surfplanken op het spoor. "Mensen beseffen vaak niet dat dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden", zegt een woordvoerder van ProRail.

Het vandalisme heeft ook financiële gevolgen voor ProRail en de NS. De grootste schadepost is graffiti. Het schoonmaken kost jaarlijks 4 miljoen euro.

Mobiele camera's

ProRail heeft wel extra maatregelen genomen om het vandalisme tegen te gaan. Er worden Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (boa's) ingezet. Zij surveilleren op plaatsen waar vandalen vaak actief zijn. Ook zijn op alle middelgrote stations camera's neergezet en beschikt ProRail sinds kort over mobiele camera's.

ProRail roept YouTube op om filmpjes van vloggers die aan de buitenkant van de trein hangen snel te verwijderen. Aanleiding is een incident met een treinsurfer afgelopen weekend. Volgens ProRail kunnen de filmpjes andere mensen op een idee brengen.

YouTube zegt in een reactie dat het probeert filmpjes met gevaarlijke situaties zo snel mogelijk te verwijderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl