De deelnemers aan de oefening vluchten naar schuilkelders
NOS NieuwsAangepast

Tokio oefent voor raketaanval Noord-Korea: we hebben 5 minuten

In de Japanse hoofdstad Tokio hebben zo'n 300 mensen meegedaan aan de eerste grote evacuatieoefening, waarbij gedaan werd alsof het land werd aangevallen door Noord-Korea. De deelnemers moesten vanuit een amusementspark vluchten naar metrostations en andere ondergrondse plekken.

Hoewel de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen de acute dreiging uit Pyongyang lijkt te hebben weggenomen, houdt Japan nog steeds rekening met een aanval van Kim Jong-un. En dan kunnen ze in Tokio maar beter goed zijn voorbereid, zegt een overheidsfunctionaris. "Een raket uit Noord-Korea kan hier binnen tien minuten zijn en de eerste waarschuwing is hier drie minuten na lancering. Dat geeft ons niet veel meer dan vijf minuten om dekking te zoeken", zegt hij tegen de vrijwilligers.

Een van de deelnemers vroeg zich af of de oefening in de praktijk veel zal helpen. "Als ik op mijn werk ben, kan ik makkelijk evacueren. Maar buiten wordt het een stuk moeilijker."

Tokio oefent voor raketaanval Noord-Korea

Niet alle Japanners zijn blij met de evacuatietraining. Het kwam tot opstootjes tussen de politie en kleine groepen demonstranten, die vinden dat Tokio met de oefening onnodig angst zaait onder de bevolking.

Japan heeft onlangs nieuwe anti-raketwapens aangeschaft die raketten in de ruimte onschadelijk kunnen maken en er ligt al afweergeschut op schepen in de Oostzee. Verder heeft premier Abe kruisraketten gekocht die Noord-Koreaanse raketbases moeten kunnen vernietigen.

Demonstranten tegen de evacuatieoefening in Tokio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl