Wekdienst 22/1: overleg over pulsvisserij en verlaat Puigdemont België?

Aangepast
ANP/NOS

Goedemorgen! Vandaag is er overleg over de pulskorvisserij en begint de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan zijn tour door Europa.

De komende uren trekt de neerslag weg. Vanmiddag breekt in het westen de zon door. In het oosten blijft het bewolkt en kan er nog een lokale bui vallen. Het wordt 4 tot 8 graden.

weerplaza

Ga je vandaag op pad? Pas dan in de ochtend even op: het kan lokaal glad zijn. Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De vertegenwoordigers van de vissers en minister Schouten overleggen over de pulskorvisserij. Die manier van vissen is recent verboden door het Europese Parlement, een miljoenenstrop voor de Nederlandse visserij.

• Rex Tillerson begint aan een tour door Europa. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is vandaag in het Verenigd Koninkrijk en zal daar waarschijnlijk de nieuwe Amerikaanse ambassade openen.

• Zal Carles Puigdemont voor het eerst België verlaten? Hij wordt verwacht bij een debat in Kopenhagen, maar Spanje dreigt een arrestatiebevel uit te vaardigen als hij naar Denemarken reist.

• En de Palestijnse president Abbas komt naar Brussel. Hij praat onder anderen met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Abbas hoopt op meer steun van de EU na het besluit van president Trump om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem.

Wat heb je gemist?

Rijken worden steeds rijker. Van de 9.000.000.000.000 dollar die er vorig jaar bij kwam, ging 82 procent naar de rijkste 1 procent van de wereld, rekende Oxfam Novib uit. Er zijn volgens Oxfam in een jaar tijd 233 miljardairs bij gekomen. Volgens de organisatie voor ontwikkelingshulp heeft de armste helft van de wereldbevolking er helemaal geen vermogen bij gekregen.

Ander nieuws uit de nacht:

'FIOD onderzoekt fraude met bouwfacturen op Schiphol': NRC schrijft dat tien tot vijftien oud-medewerkers van de luchthaven en van installatiebedrijven bij de vastgoedtak van Schiphol zijn gehoord.

Bus meegesleurd door lawine in Colombia, 13 doden: Waarschijnlijk was de aarde gaan schuiven door de zware regenval van de afgelopen tijd.

Wolf doodt schapen in België: Natuurbeschermers noemen het "spijtig, maar voorspelbaar" en verzekeren dat de overheid de boer schadeloos zal stellen.

Ieren nemen afscheid van Dolores O'Riordan: De Cranberries-zangeres lag gisteren opgebaard in een kerk in Limerick, vandaag volgt een afscheid in een rouwcentrum. Dinsdag wordt ze begraven.

De kist met het lichaam van O'Riordan wordt uit de kerk gedragen Reuters

En dan nog dit:

Nederlandse bewindslieden en Kamerleden krijgen op werkbezoek naar landen als Iran, Rusland en China een speciaal beveiligde telefoon mee. Dat schrijft de Telegraaf. De telefoon is ontwikkeld in samenspraak met inlichtingendienst AIVD. Het apparaat, dat lijkt op een oude Nokia, is alleen om te bellen. Apps installeren en internetten kan niet.

Fijne dag!

STER Reclame