Karolina Plisková

Plisková knokt zich langs landgenote, ook Kerber met moeite naar laatste acht

Karolina Plisková heeft de kwartfinales bereikt van de Australian Open. De nummer zes van de wereld won in een Tsjechisch onderonsje met 6-7 (5), 6-3, 6-2 van de zes jaar oudere Barbora Strýcová.

Strýcová, de nummer 18 van de wereldranglijst, zegevierde in 2002 en 2003 in Melbourne bij de junioren en Plisková deed dat in 2010. Bovendien wonnen ze in 2015 en 2016 samen de Fed Cup.

Minimale verschillen

In de lange en hoogstaande eerste set gaven de twee elkaar geen duimbreed toe. Er waren geen breaks en ook in de tiebreak was het verschil minimaal.

In de tweede set kreeg Plisková de overhand. Vechtjas Strýcová brak Plisková in de eerste game van de derde set, bleef ook na een rebreak,een lovegame en nog een break van Plisková knokken, maar boog uiteindelijk toch.

Angelique Kerber

Ook Angelique Kerber heeft zich met grote moeite geplaatst voor de kwartfinales. De Duitse was tegen de Taiwanese Hsieh Su-Wei twee punten verwijderd van uitschakeling, maar won toch: 4-6, 7-5, 6-2.

De 32-jarige Su-Wei had in de tweede ronde Wimbledon-kampioene Garbiñe Muguruza uitgeschakeld en was met haar onorthodoxe dubbelhandige slagen vol dropshots en lepe ballen ook een plaag voor Kerber. In de tweede set stond de voormalige nummer één van de wereld in het dubbelspel zelfs met 5-4 en 15-30 voor.

Kerber, de kampioene van 2016, bleef zichzelf echter oppeppen. Ze liep op iedere bal en kreeg langzaam maar zeker de overhand, waardoor ze haar reeks overwinningen dit jaar kon uitbreiden naar dertien.

Keys timmert erop los

De volgende tegenstander van Kerber is US Open-finaliste Madison Keys, die er flink op los timmerde tegen Caroline Garcia. De Amerikaanse zette de als achtste geplaatste Française met 32 winners opzij: 6-3, 6-2.

Madison Keys

Keys, die tot haar komst in Melbourne geen wedstrijd won na haar succesvolle US Open, heeft nog geen set verloren en stond gemiddeld maar 62 minuten op de baan in haar vier wedstrijden.

In 2015 haalde ze al eens de halve finales. Daarin verloor ze van Serena Williams.

Halep nog titelkoers

Simona Halep ligt nog altijd op koers voor haar eerste grandslamtitel. De als eerste geplaatste Roemeense rekende in de achtste finales in twee sets af met Naomi Osaka: 6-3, 6-2.

Halep hield de druk er van meet af aan goed op tegen de 20-jarige Japanse. In de vorige ronde werkte ze een marathonpartij af tegen de Amerikaanse Lauren Davis (15-13 in de derde set) en er was er haar veel aan gelegen deze keer de arbeidstijd beperkt te houden.

Osaka had na een sterk begin nauwelijks meer grip op het gevarieerde spel van Halep, al wist ze in de eerste set wel vijf keer op breakpoint te komen. Omdat de nummer 72 van de wereldranglijst er geen enkele wist te benutten - op 3-2 kreeg ze er zelfs vier - en haar tegenstander wel bij twee van de vier breekkansen toesloeg, ging de eerste set in 42 minuten naar Halep.

Osaka bleef strijden voor haar kansen, maar kon niet voorkomen dat Halep na tachtig minuten tennis op de service van de Japanse haar eerste matchpoint kreeg. Het was meteen raak voor de Roemeense die in 2016 en 2017 al in de eerste ronde werd uitgeschakeld in Melbourne, maar nu toch voor de derde keer bij de laatste acht staat.