Syrisch vluchtelingenkamp in de Libanese Bekaavallei EPA

Vijftien Syriërs op hun vlucht naar Libanon doodgevroren

time icon

In het grensgebied tussen Syrië en Libanon zijn dit weekeinde de lichamen gevonden van vijftien Syrische vluchtelingen die in een sneeuwstorm zijn doodgevroren. Twee van de slachtoffers zijn kinderen. Drie gewonde vluchtelingen zijn in een Libanees ziekenhuis opgenomen.

Omdat de grens tussen Syrië en Libanon is gesloten, probeerden de Syrische vluchtelingen via een smokkelroute in de buurt van de grensovergang Al-Masnaa, ten noordwesten van Damascus, het buurland te bereiken. Die route loopt door hoge besneeuwde bergen, met temperaturen onder het vriespunt.

Een deel van de groep bereikte Libanon wél, en waarschuwde de autoriteiten. Die stuurden hulptroepen de bergen in, waar vervolgens de lichamen werden gevonden.

Marcel van der Steen
@marcelvdsteen
Dodental doodgevroren Syrische vluchtelingen aan Libanese grens inmiddels op 15. https://t.co/xphJwAiDxJ
1 jaar geleden

Volgens de VN-kinderorganisatie Unicef, die in de Syrische vluchtelingenkampen in Libanon actief is, wordt er nog steeds gezocht en kunnen er nog meer slachtoffers worden gevonden.

Libanon besloot de grens met Syrië te sluiten, nadat het land 1,5 miljoen gevluchte Syriërs had opgenomen. Vluchtelingen nemen sindsdien grote risico's om toch in veiliger gebied te komen.

STER Reclame