Ivanie Blondin
NOS SchaatsenAangepast

Blondin verrast met WB-zege, zilver voor De Jong

Ivanie Blondin heeft verrassend de 3.000 meter op haar naam geschreven bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt. Ze was ruimschoots sneller dan Antoinette de Jong, die achter de Canadese schaatsster het zilver veroverde op het Duitse ijs.

Vanessa Herzog won op de slotdag de tweede 1.000 meter. Bij de laatste serieuze krachtmeting voor de Olympische Spelen in Pyeongchang verraste Blondin iedereen door als enige een tijd onder de 4 minuten en 5 seconden te rijden. Ze pakte het goud in 4.04,86.

De Jong veroverde met 4.05,45 de zilveren medaille en was net iets sneller dan de Tsjechische Martina Sáblíková die het brons pakte in 4.05,91.

Ireen Wüst en Carlijn Achtereekte, de winnares van het olympisch kwalificatietoernooi, verschenen niet aan de start. Namens Nederland kwamen Melissa Wijfje, Linda de Vries en dus De Jong op het ijs.

"Ik hoorde ook pas vanmorgen dat Wüst niet zou rijden", vertelde De Jong na haar race. "Zij heeft haar voorbereiding en ik die van mij. Ik kon vandaag lekker mijn eigen ritme rijden, hoewel ik wel zoekende was naar mijn techniek en het goede gevoel."

De Jong: ik mag best tevreden zijn

Voor De Jong was dit de laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen. "Met zo'n tijd mag ik best wel tevreden zijn. Blondin liet een goede rit zien vandaag, maar ik ben ook gewoon tevreden. Ik ga met een goed gevoel weg hier."

Herzog wint, Sjichova leidt in wereldbeker

Vanessa Herzog won op de slotdag van het wereldbekerweekend de tweede 1.000 meter. De Oostenrijkse schaatsster, die eerder al goud en zilver veroverde op de 500 meter, verwees met 1.15,26 de Noorse Hege Bøkko (1.15,52) naar het zilver.

De Russin Jekaterina Sjichova pakte het brons (1.16,06) en is nu leider in de wereldbekerstand. Door het ontbreken van de grote namen zag het podium er voor een keer anders uit dan normaal.

Jorien ter Mors, die vrijdag de eerste 1.000 meter won, Ireen Wüst en Marrit Leenstra sloegen de slotdag in Erfurt over. Dat gold ook voor de top-3 van het wereldbekerklassement (Nao Kodaira, Miho Takagi en Heather Bergsma).

Herzog, Bøkko en Sjichova waren samen met Karolina Erbanová, die vijfde werd, de enige rijdsters uit de top-14 van de wereldbekerstand die aan de start kwamen.

Van der Schaar tiende

Sanne van der Schaar, die eigenlijk reserve was maar door een aantal afmeldingen toch mocht rijden, deed het prima. Haar 1.17,87 bleef lang de te kloppen tijd, maar ze eindigde uiteindelijk op de tiende plaats.

Sanneke de Neeling, de andere Nederlandse schaatsster die op het ijs verscheen in Erfurt, werd gediskwalificeerd na haar race tegen de Kazachse Jekaterina Aydova. Bij het wisselen van baan hinderde De Neeling (1.18,16) haar tegenstandster en dus werd zij uit de uitslag gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl