Turkije opende vanaf de grens het vuur op YPG-doelen in Syrië
NOS NieuwsAangepast

Waarom valt Turkije Syrië binnen?

Turkije heeft de aanval geopend op de Koerdische militie YPG in het noordwesten van Syrië. Luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en nu ook grondtroepen moeten de militie verjagen uit de regio Afrin.

Voor de Turkse regering is de aanwezigheid van de Koerdische militie in het noordwesten van Syrië al jaren een doorn in het oog. Zo waren er eerder dreigementen over en weer. Maar waarom komt Turkije uitgerekend nu in actie?

Het heeft te maken met een besluit van de Amerikanen vorige week, zegt Turkije-correspondent Melvyn Ingleby. "De YPG vocht met steun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten tegen IS." Vorig jaar werd de terreurgroep uit Syrië verdreven.

De Turken hoopten dat de Amerikanen hun handen van de Koerdische militie zouden aftrekken. "Maar Washington deed er een schepje bovenop door aan te kondigen dat ze een grenswacht willen opzetten." Die bestaat uit 30.000 manschappen, voornamelijk Syrische Koerden. "Dat was de druppel."

Dus begon Turkije aan operatie 'Olijftak' met heftige artilleriebeschietingen op YPG-doelwitten in Afrin. Ook werden tientallen Koerdische doelen gebombardeerd. Volgens de YPG zijn daarbij niet alleen strijders gewond geraakt, maar ook burgers. Vandaag werd daar een grondoffensief aan toegevoegd, dat volgens de Koerden is mislukt.

Signaal aan de Amerikanen

"Het is wel nog de vraag hoe ver het Turkse leger zal gaan", zegt Ingleby. "Ze vechten nu nog niet op plekken waar Amerikaanse bases staan, maar als ze verder Syrië intrekken komen ze die wel tegen en dat is natuurlijk een stap verder."

Tot zover lijkt het vooral een signaal aan de Amerikanen om nu echt op te houden met steun aan de YPG. "Daarnaast ziet Turkije natuurlijk ook in dat het zijn onderhandelingspositie over de toekomst van Syrie kan versterken door over een grote troepenaanwezigheid te beschikken."

Legenda: geel - Koerden. Blauw - rebellen gesteund door Turkije. Grijs - IS. Oranje - jihadistische rebellen en de rest van het land is in handen van het Syrische regime

Verder heeft de aanval ook een grote binnenlandse functie, vertelt Ingleby. "Erdogan is lange tijd door het nationalistische kamp uitgedaagd om de Koerdische enclave in Afrin aan te pakken. Die juichen dit dus alleen maar toe."

Overigens ziet de Ingleby opvallend weinig kritiek op het offensief. "De Turken zijn heel legergezind. Kritiek op de eigen defensie is dus ondenkbaar." Zelfs de oppositie vindt dat lastig. "Niemand wil het leger afvallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl