EPA

Turkse grondtroepen zijn het noorden van Syrië binnengevallen. De troepen strijden in de grensstreek onder meer tegen de Koerdische militie YPG.

Het doel van de inval is volgens Turkse media om vanaf de grens een 'safe zone' van 30 kilometer in te stellen in de Syrische streek Afrin, die is handen is van de YPG.

Volgens de YPG is de inval mislukt. Volgens een woordvoerder zijn de Turkse grondtroepen er na zware gevechten niet in geslaagd om Afrin binnen te trekken. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland via lokale bronnen de situatie in Syrië volgt, zegt dat de Turkse invasie niet is gelukt.

Opstand

De Turkse president Erdogan waarschuwt aanhangers van de pro-Koerdische oppositie in Turkije om niet in opstand te komen tegen de inval in Syrië. Bij demonstraties zullen ordetroepen ingrijpen, zei Erdogan. Hij zei dat de inval is bedoeld om de YPG en andere groeperingen te vernietigen.

Erdogan sprak voor duizenden aanhangers in de stad Bursa, in het noordwesten van Turkije. Hij richtte zich vooral tegen de pro-Koerdische HDP, de op een na grootste oppositiepartij in het land.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd in spoedzitting bijeen te komen. In een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu heeft hij Turkije verzocht terughoudend op te treden in Syrië. Le Drian wees daarbij op de slechte humanitaire omstandigheden in grote delen van Syrië als gevolg van de burgeroorlog.

Turkse tanks trekken in Syrië ten strijde tegen Koerdische troepen

Artillerie

Al ruim een week voert Turkije luchtaanvallen en artilleriebeschietingen uit op de Koerdische doelen in Afrin in het noordwesten van Syrië. Zeker 153 doelen werden aangevallen. De doelen waren vooral schuilplaatsen en opslagplaatsen van wapens en munitie. Gisteren werd duidelijk dat Turkije ook een grondoffensief voorbereidde.

Turkije stelt dat de Koerdische YPG-militie samenwerkt met de Koerdische Arbeiderspartij, de terreurbeweging PKK. Diezelfde YPG wordt door de Verenigde Staten gesteund met wapens en trainingen. Strijders van de YPG zijn de grondtroepen in Amerika's campagne tegen IS.

Correspondent Lucas Waagmeester legt in onderstaande video uit waarom Turkije de Koerden in Syrië aanvalt:

Correspondent Lucas Waagmeester over de Turkse aanval in Syrië

De Turkse inval heeft een lange aanloop, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Turkije vraagt de VS al heel lang om te stoppen met de hulp aan de YPG, omdat Turkije die als vijand ziet. Maar de VS gooide er deze week juist een schepje bovenop en kondigde aan om nog eens 30.000 strijders in het gebied te gaan trainen."

Dat was aanleiding voor Turkije om te beginnen met de mobilisatie. "De Turkse operatie is een signaal aan de VS. De Turken zeggen hiermee dat ze het menen, dat ze echt niet willen dat die Koerdische militanten daar aan de grens zitten."

STER reclame