"Wij vrouwen pikken het niet meer"

In grote Amerikaanse steden zijn honderdduizenden vrouwen de straat opgegaan om te demonstreren voor vrouwenrechten, tegen president Trump en tegen zijn regering. Er waren protesten in onder meer New York, Los Angeles, Boston, Denver en Philadelphia. De demonstraties werden gehouden op de dag dat Trump precies een jaar president is.

In New York waren meer dan 200.000 demonstranten op de been. In Los Angeles deden naar schatting een half miljoen mensen mee, onder wie bekende Hollywood-actrices als Eva Longoria, Scarlett Johansson en Natalie Portman. Ook in Washington protesteerden een half miljoen mensen.

In totaal waren er in zo'n 250 steden protesten. Demonstranten hebben het gevoel dat een jaar na de vorige protesten wel degelijk iets veranderd is.

Vrouwen dragen roze 'pussy hats' NOS/Wouter Zwart

Net als vorig jaar droegen veel deelnemers pussy hats. Deze roze mutsjes verwijzen naar een video die tijdens de verkiezingscampagne in 2016 opdook. In die opname uit 2005 zei Trump dat een beroemdheid als hij zich alles kan permitteren en vrouwen bij hun geslachtsdelen kan grijpen, zonder dat ze tegenstribbelen.

Het afgelopen jaar was het seksueel misbruik van vrouwen dankzij de #MeToo-beweging meer in het nieuws dan ooit.

President Trump leek niet onder de indruk door de demonstraties. Hij daagde de deelnemers juist uit: "Prachtig weer in ons geweldige land, een perfecte dag voor alle vrouwenmarsen. Ga erop uit om de historische mijlpalen, het ongekende economisch succes en de welvaartstoename in de afgelopen twaalf maanden te vieren. De laagste werkloosheid onder vrouwen in achttien jaar!", twitterde hij.

De organisatie hoopt met de marsen te voorkomen dat de Republikeinen in november de tussentijdse verkiezingen winnen. De VS kiest dan onder meer een heel nieuw Huis van Afgevaardigden. In de Senaat staan 33 van de 100 zetels op het spel.

De organisatie probeert daarom ook zo veel mogelijk kiezers te laten registreren, met name in staten waar Democratische en Republikeinse kandidaten nek aan nek gaan. Zonder een registratie kunnen Amerikanen niet stemmen.

De demonstratie in Philadelphia Reuters

STER reclame