Christian Portu heeft gescoord voor Girona

Atlético gelijk tegen Girona, nederlaag Valencia

Atlético Madrid heeft in de achtervolging op FC Barcelona, de koploper in de Primera División, twee punten laten liggen in de thuiswedstrijd tegen Girona. De nummer twee op de ranglijst kwam niet verder dan 1-1 tegen de middenmoter uit Catalonië en staat nu met een wedstrijd meer gespeeld acht punten achter.

De gastheren kwamen na ruim een half uur op voorsprong. Antoine Griezmann kon op aangeven van Diego Costa, die na een voorzet van Thomas Partey de Fransman met het hoofd in stelling bracht, zijn zesde seizoensgoal laten aantekenen.

Naar de kant

La Liga-debutant Girona, dat zich knap weert op het hoogste niveau in Spanje, bleef loeren op een tegentreffer. Die kwam er in de 73ste minuut toen Christian Portu het snelst reageerde toen zijn ploeggenoot Bernardo de bal het strafschopgebied in kopte. Kort daarvoor had Atletico-trainer Diego Simeone zijn spitsen Griezmann en Costa naar de kant gehaald.

Bijna had Michael Olunga de gasten aan nog meer dan het al niet verwachte ene punt geholpen. Hij verscheen oog in oog met doelman Jan Oblak, die het duel ten koste van een overtreding won en blij mocht zijn dat hij met slechts een gele kaart bestraft werd.

Villarreal vierde

Villarreal nam de vierde plek over van Real Madrid. De gele brigade van trainer Javier Calleja versloeg voor eigen publiek Levante met 2-1.

De thuisploeg kwam halverwege de eerste helft op voorsprong via een strafschop van Manu Trigueros. Op aangeven van Enes Ünal, die de eerste seizoenshelft verhuurd was aan Levante maar eind december werd teruggehaald, maakte de Rus Denis Tsjerisjev er kort na rust 2-0 van. Diep in blessuretijd deed invaller Roger uit een strafschop iets terug.

Villarreal staat nu op 34 punten. Dat zijn er twee meer dan het dolende Real Madrid dat wel twee wedstrijden minder speelde.

Valencia profiteert niet

Valencia verzuimde zich naast Atlético Madrid op de tweede plaats te nestelen. De uitwedstrijd tegen hekkensluiter Las Palmas ging ondanks een snelle voorsprong met 2-1 verloren.

De gasten kwamen sterk uit de startblokken en dat resulteerde al na vijf minuten in een goal van Santi Mina, die een hoekschop met het hoofd verlengde. De tegentreffer was voor Las Palmas, dat vorige week met 6-0 over de knie was gegaan bij Girona, het sein om de mouwen op te stropen.

Een intikker van Jonathan Viera betekende al na twintig minuten loon naar werken en in de 53ste minuut maakte Jonathan Calleri er uit een penalty zelfs 2-1 van.

De aanleiding voor de strafschop was hands, tot groot ongenoegen van zondaar Gabriel Paulista. Aanhoudend gemekker leverde hem twee gele kaarten op rij op, en dus rood. Ruben Vezo haalde ook al door twee prenten het einde van de wedstrijd niet. Zij zullen volgende week niet beschikbaar zijn voor het topduel met Real Madrid.