De twee vrienden Remco Campert (L) en Kees van Kooten in 1986
NOS NieuwsAangepast

Podcast: 'Campert wordt 104', Darkest Hour en Ernst Jansz over z'n hippietijd

'Schadeprotocol' is na de recente aardbevingen in Groningen misschien wel hét woord van de week. Vrijwel alle betrokken partijen willen snel een afhandeling van de schade, maar het is volgens minister Wiebes niet te zeggen wanneer het protocol daarvoor er komt. Hoe ervaren Groningse Kamerleden dit getouwtrek? Max van Weezel sprak erover met Sandra Beckerman (SP), Henk Nijboer (PvdA) en Arno Rutte (VVD).

Presentator Chris Kijne ging deze week met oud-NOS-correspondent Peter Brusse naar de bioscoop voor de film Darkest Hour, over de eerste dagen van de Britse oorlogspremier Winston Churchill. Zodra hij in mei 1940 premier van het Verenigd Koninkrijk wordt, besluit hij tegen de wil van vele politici in, niet met Hitler te onderhandelen over vrede. Een enorm belangrijk kantelpunt, volgens Brusse. "De wereld zou er nu totaal anders hebben uitgezien."

Verder hoor je in de podcast Ernst Jansz, oprichter van Doe Maar en bandlid van CCC Inc. Voor zijn boek, cd en voorstelling dook hij terug in de tijd dat hij in een commune in Brabant woonde. De muzikant vertelt openhartig aan Lucella Carasso hoe het leven er in de hippiegemeenschap uitzag. "Zoals dat gaat, worden op een gegeven ogenblik idealen een tirannie."

Schrijver Remco Campert is weliswaar 88, maar is nog nooit zo in vorm geweest, volgens zijn goede vriend Kees van Kooten. "Hij is breekbaar en loopt met een stok, maar zijn geest waait als nimmer tevoren. Hij wordt 104." Volgende week verschijnt de verfilming van Camperts Het leven is vurrukkulluk en donderdag verscheen zijn nieuwe dichtbundel, die Van Kooten voor ons las.

De aflevering wordt in stijl afgesloten door dichter Ingmar Heytze, die na de stormachtige donderdag een gedicht voor het Oog schreef.

Meer podcasts?

In de kersverse coalitie bestaat er ergernis over de opstelling van de ChristenUnie. Wil je weten waarom? Luisteren naar de politieke podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl