NOS SchaatsenAangepast

Wüst wint 1.500 meter in Erfurt; zilver voor Leenstra

Ireen Wüst heeft in Erfurt haar eerste wereldbekerzege van het seizoen geboekt. De Brabantse verwees op de 1.500 meter Marrit Leenstra naar het zilver en zag Ida Njåtun verrassend brons winnen.

Wüst behaalde voor zaterdag in haar carrière al 43 wereldbekerzeges, waarvan 30 op individuele nummers, maar had dit seizoen alleen in Calgary een keer het podium beklommen met een bronzen medaille op de 3.000 meter.

In Erfurt ontbrak klassementsleider Miho Takagi (dit seizoen ongeslagen op de mijl) en bleef Wüst met 1.55,66 maar 0,05 van haar baanrecord verwijderd. Leenstra bleef als enige in de buurt (1.55,75) en werd net als in Calgary en Salt Lake tweede. De Noorse Njåtun won voor het eerst sinds november 2010 een medaille.

Antoinette de Jong eindigde als zevende (1.57,85), Linda de Vries werd veertiende (1.58,85) en Melissa Wijfje achttiende (1.59,31).

Wüst: geen race om olympisch kampioen mee te worden

Wüst was gematigd tevreden met haar overwinning. "Het was een goede race, maar er zijn nog zeker dingen die beter moeten, zeker qua techniek. Het was geen race waarmee ik olympisch kampioen ga worden."

Wüst was niettemin opgelucht dat ze haar teleurstellende vierde plek op de 1.000 meter had rechtgezet. "Ik was vrijdag woest op mezelf. Ik voelde me een prutser, de eerste volle ronde was er een om je voor te schamen. Dat boze gevoel ben ik nu wel weer kwijt.''

De Brabantse twijfelt nog of ze zondag van start gaat op de 3.000 meter. "Misschien kan ik die race beter volgende week rijden bij de NK allround. Ik moet er nog even over nadenken.''

Leenstra: eerste ronde te langzaam

Ook Marrit Leenstra was niet helemaal tevreden. "Ik had wel graag willen winnen en dat had ook gekund. Ik dacht dat ik goed begon aan de race, maar mijn eerste ronde ging veel te langzaam. Gelukkig kon ik vervolgens nog wel gas geven, maar het is wel jammer."

Herzog wint 500 meter

De Oostenrijkse Vanessa Herzog schreef de 500 meter op haar naam. Na haar tweede plaats van vrijdag was de Europees kampioene nu de snelste op het Duitse ijs: 37.88.

Karolina Erbanová, die vrijdag de eerste 500 meter won, werd tweede in een tijd van 37.96. De Russische Olga Fatkoelina eindigde voor het eerst dit seizoen op een wereldbekerpodium met een tijd van 38.28.

Leenstra beste Nederlandse

Beste Nederlandse was Marrit Leenstra, die een prima 500 meter reed en in 38.43 als vierde eindigde. Ook Letitia de Jong (zesde, 38.58), Anice Das (negende, 38.87) en Mayon Kuipers (39.07) eindigden in de top-10. Sanneke de Neeling kwam niet verder dan de achttiende plaats.

Ook zaterdag ontbraken de nummers één en twee van de wereldbekerstand: de Japanse wereldkampioene Nao Kodaira (winnares van zeven 500 meters) en de Zuid-Koreaanse olympisch kampioene Lee Sang-hwa (vijf keer tweede).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl