November 2017, de politie neemt wapens van vermeende stropers in beslag Politie.nl

In Zeeland is politieke onrust ontstaan over de stroperij. Buitengewone opsporingsambtenaren worden al sinds twee maanden binnengehouden als het donker is. "Na 17.00 uur hebben de stropers en criminelen daardoor vrij spel", zeggen ChristenUnie en Leefbaar Reimerswaal in de uitgestrekte gemeente Reimerswaal. Zij stellen voor de opsporingsambtenaren te bewapenen en ze dag en nacht te laten patrouilleren.

De problemen met stropers in grote delen van Zeeland stammen niet van vandaag of gisteren. In het verlaten buitengebied leven veel hazen en herten. Op het water wordt gestroopt op paling, kreeften en schelpdieren. Netten van vissers worden leeggehaald.

De stropers aarzelen vaak niet zich te bewapenen. Na tips vond de politie vorig jaar november wapens en munitie bij twee gearresteerde stropers in Kruiningen (Reimerswaal).

Handhavend optreden

Sinds november 2017 moeten volgens de ChristenUnie en Leefbaar Reimerswaal de buitengewone opsporingsambtenaren van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland verplicht binnen blijven als het donker is. Die maatregel is volgens Omroep Zeeland genomen omdat ze gevaar zouden lopen door gewapende en agressieve stropers.

Een "absurde en zorgwekkende ontwikkeling", schrijven de Jagersvereniging, Natuurmonumenten en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie in een brandbrief. "Juist nu is het gezien de tijd van het jaar van het grootste belang dat hier door u handhavend tegen opgetreden wordt."

Zonsondergang

Maar in de praktijk gebeurt er weinig, stellen ChristenUnie en Leefbaar Reimerswaal in vragen aan wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal.

De provincie Zeeland onderzoekt op dit moment de veiligheid van buitengewone opsporingsambtenaren. Dat gaat de twee partijen niet snel genoeg. Ze willen direct weten welke stappen de wethouder neemt om ervoor te zorgen dat criminelen geen vrij spel krijgen na zonsondergang. Ze willen bijvoorbeeld nu al de boa's bewapenen, in plaats van de resultaten van het onderzoek af te wachten.

STER reclame