De Italiaanse turnploeg in 1928 ANP

Laatste medaillewinnares 'Amsterdam 1928' overleden

time icon Aangepast

De laatste medaillewinnares van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam is overleden. De Italiaanse turnster Carla Marangoni, 102 jaar oud, blies donderdag haar laatste adem uit.

Als twaalfjarige turnster was ze actief in de landenwedstrijd. Met Italië won ze zilver achter Nederland. Het waren de eerste Spelen waaraan vrouwelijke turners mochten meedoen.

Mario Salvini
@chepalleblog
Carla Marangoni, the oldest Olympic medalist (silver in team gym Amsterdam 1928), died at 102 @AP_Sports @BBCSport
1 jaar geleden

De Spelen van Amsterdam waren de laatste Spelen zonder een olympisch dorp. Marangoni verbleef met haar ploeg op een boot in de Coenhaven in Amsterdam.

"We sliepen met z'n vieren in een hut. Het was niet groot", weet de Italiaanse nog te vertellen in een interview met Gazzetta dello Sport in 2012. Ze trouwde overigens nooit, verklapte ze. "Maar dat was mijn eigen keuze."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1928: Italiaanse turnploeg tijdens Spelen van Amsterdam

Ze werd 102 door elke dag minstens een kwartier op de hometrainer te zitten. In 2005 werd ze geopereerd aan haar heup. "De artsen stonden versteld van mijn snelle herstel."

'Amsterdam in mijn hart'

Ze hield warme herinneringen over aan haar olympische optreden in 1928. "Ik denk nog vaak terug aan Amsterdam. Het zit voor altijd in mijn hart."

Italiaanse ploeg ontvangen door Mussolini Gazzetta/Mario Salvini

Met het overlijden van Marangoni is nu, voor zover bekend, de Franse roeier Noël Vandernotte de oudst nog levende medaillewinnaar. Hij won als twaalfjarige stuurman brons met de Franse roeiploeg op de Spelen van 1936.

Oudste olympiër is Nederlandse

De oudste nog levende olympiër is voor zover bekend de Nederlandse Mien Klaver. Zij ging als 21-jarige atlete naar de Spelen van 1932 in Los Angeles als lid van de estafetteploeg. Ze is geboren op 26 februari 1911 en is nu 106 jaar oud.

STER Reclame