Aangepast

De GGD checkt via je webcam of je een soa onder de leden hebt

Onveilige seks gehad en nu een branderig gevoel tijdens het plassen. Kan gebeuren en is vooral vervelend. En ook iets wat je niet meteen van de daken schreeuwt en misschien lastig vindt om voor te leggen aan je huisarts. En op de GGD-poli kun je zomaar een bekende tegenkomen.

Om dat ongemak deels weg te nemen, start de GGD een pilot met webcam-consults. Jongeren kunnen zo online hun vragen live voorleggen aan een verpleegkundige. In regio Noord (Groningen en Drenthe) zijn ze in december begonnen met de test en sinds vandaag is het ook in Limburg mogelijk om je seks- en soa-vragen via de webcam te stellen.

Je komt zelfs in een digitale wachtkamer terecht.

Marike Sibon, GGD Groningen

Marike Sibon werkt voor de GGD in Groningen. "We beginnen de test bewust kleinschalig om het overzichtelijk te houden. Nu dus de regio's Zuid-Limburg en Noord en binnenkort ook in Utrecht en Rotterdam."

Het consult ziet er niet echt anders uit als de face-to-face variant. "Je belt om een afspraak te maken en kunt kiezen voor een webcam-consult. Dan leg je een datum vast en moet je op de afgesproken tijd inloggen. Je komt zelfs in een digitale wachtkamer terecht voor je live met een verpleegkundige kunt praten."

De hele pilot is een onderzoek om te kijken of het mogelijk is om via webcam-consults de drempel naar de soa-poli te verlagen, vooral voor groepen waarvoor dat nu nogal een dingetje is. Om te kijken of dat werkt is Rik Crutzen aan de pilot gekoppeld, hij is onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.

"We kijken of het überhaupt aanslaat en of jongeren ermee overweg kunnen", legt Crutzen uit. "Maar ook of het voor de verpleegkundigen werkt. Of het online net zo goed gaat als face-to-face. "

Volgens Crutzen is een soa-test voor sommigen nog steeds een taboe. "Er zijn jongeren die er te licht over doen: zo van, goh even een chlamydiakuurtje pakken. Maar voor anderen is het wel degelijk een groot taboe, dat zie je bijvoorbeeld bij sommige mensen met een migratieachtergrond."

Lastige vragen

Maar er speelt nog iets mee en dat is gemak. Volgens Marike Sibon is het voor jongeren die op het platteland wonen soms een obstakel om voor een consult naar de stad te moeten. "Dat kan ook weer allemaal lastige vragen opleveren en de stap om een test te laten doen groter maken."

De GGD-afdelingen die meedoen, moeten wel een thuistest kunnen toesturen. "Het consult bestaat uit een vraaggesprek om er achter te komen of je mogelijk iets onder de leden hebt", vertelt Sibon. "Niets van wat je in dit consult zegt wordt opgeslagen en het komt niet in je dossier of bij de zorgverzekeraar terecht. Ook hoef je nooit je lichaamsdelen te laten zien voor de webcam."

Als vervolgonderzoek nodig is, krijg je een thuistest toegestuurd om te kijken of wat er precies aan de hand is.

Deel artikel: