NOS NieuwsAangepast

Toestel terug naar Schiphol na incident: 'We waren allemaal dizzy'

Toestel keert terug naar Schiphol na incident

Een vliegtuig dat vanaf Schiphol onderweg was naar de Verenigde Staten is halsoverkop teruggekeerd nadat mensen aan boord onwel waren geworden. Volgens veiligheidsregio Kennemerland hadden 15 mensen last van zuurstofgebrek: acht crewleden en zeven passagiers.

Het toestel van United Airlines was onderweg naar Newark in New Jersey. Boven Ierland werden mensen niet goed, zegt een passagier. "We waren ineens allemaal dizzy en we zagen ineens wazig."

Volgens de passagier meldde ze haar klachten bij een stewardess, ongeveer op het moment dat een van de piloten vroeg om een medische set. "De eerste stewardess zei dat er niets aan de hand was, maar een tweede zei dat de crew had gemeten dat ze minder dan 90 procent zuurstof in hun bloed hadden. Ik denk dat daarom de piloot ook naar buiten kwam."

Harde landing

Het toestel heeft een harde landing gemaakt op Schiphol, waardoor mogelijk een band is geklapt. Het landingsgestel is door de landing oververhit geraakt. De brandweer hielp de mensen naar buiten.

De passagiers met klachten zijn onderzocht. Ze zijn allemaal goed hersteld. Er gaat vandaag geen nieuwe vlucht meer naar Newark. De reizigers worden in de buurt van Schiphol opgevangen en vliegen waarschijnlijk morgen alsnog naar de VS.

United Airlines bevestigt het incident maar gaat niet in op verdere vragen.

Het United-toestel na de harde landing op Schiphol

Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen vindt het merkwaardig dat maar een aantal passagiers onwel is geworden. Hij zegt dat de zuurstof in de cabine voor iedereen in het toestel gelijk is. Die zuurstof komt gewoon van buiten en wordt strak bewaakt in de drukcabine. Volgens Baksteen gaat er overal alarm af als er iets mis is met de drukcabine. Vervolgens komen vanzelf de zuurstofmaskers tevoorschijn. Of dat is gebeurd, is onduidelijk.

Baksteen vindt het niet zo vreemd dat het toestel is teruggekeerd naar Schiphol en niet is geland in Ierland, waar het op dat moment boven vloog. Hij wijst erop dat United op Schiphol alle ondersteuning heeft die nodig is en dat de passagiers ook niet zomaar vanuit Ierland hun reis naar de VS kunnen vervolgen. Als het niet urgent is, is terugkeer naar Schiphol dan logischer.

Grondig onderzoek

Ook de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers noemt het een merkwaardig incident. Joost van Doesburg van de vereniging pleit voor een grondig onderzoek, om daarvan te kunnen leren voor de toekomst. Hij denkt aan een technisch probleem.

Van Doesburg vraagt zich ook af waardoor de harde landing werd veroorzaakt. Mogelijk had het toestel nog erg veel kerosine in de tank, maar dat had ook deels kunnen worden geloosd boven zee. Van Doesburg vraagt zich ook af of de vliegers door zuurstofgebrek nog wel in staat waren goede beslissingen te nemen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kondigt op Twitter aan onderzoekers naar Schiphol te sturen om te inventariseren wat er is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl