Peter van Dongen
NOS NieuwsAangepast

Oeuvreprijs voor striptekenaar Peter van Dongen

Peter van Dongen heeft de Stripschapprijs gewonnen, de belangrijkste oeuvreprijs voor striptekenaars in Nederland. De 51-jarige Van Dongen is bekend van onder meer zijn tweeluik Rampokan en zijn recente bewerking van Familieziek van Adriaan van Dis.

Van Dongen debuteerde op 16-jarige leeftijd als striptekenaar in het tijdschrift Balloen. Zijn eerste publicatie in boekvorm was de striproman Muizentheater in 1990. Daarna werkte hij door aan een oeuvre dat volgens de jury van de Stripschapprijs "niet omvangrijk maar wel herkenbaar" is.

Van Dongens Indische roots spelen een nadrukkelijke rol in zijn werk, met name in Rampokan. Dat speelt zich af aan de vooravond van de politionele acties in Nederlands-Indië en is volgens de jury een monument in de Nederlandse stripgeschiedenis.

Derde druk

Een teken van de populariteit van Van Dongens werk is het feit dat zijn bewerking van Familieziek al binnen een paar maanden toe is aan een derde druk, zegt de jury. "Een feit dat in deze tijd waarin de meeste boeken in kleine oplages verschijnen buitengewoon is te noemen."

De Stripschapprijs wordt sinds 1974 jaarlijks toegekend door Het Stripschap, op voordracht van een onafhankelijke commissie. De uitreiking aan Van Dongen is op 31 maart, tijdens de Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl