Burgemeester Donders (archiefbeeld)
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Roermond: wethouders moeten geschorst kunnen worden

Gemeenteraadsleden en wethouders die verdachte zijn in een strafrechtelijk onderzoek, moeten kunnen worden geschorst. Dat zegt burgemeester Rianne Donders van Roermond in De Telegraaf. Ze pleit voor een wetswijziging zodat de minister van Binnenlandse Zaken deze raadsleden en wethouders kan schorsen.

Daarmee reageert Donders op de deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart door oud-wethouder Jos van Rey. Hij is veroordeeld voor corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

Omdat Van Rey een cassatieverzoek bij de Hoge Raad heeft ingediend, is een door het hof opgelegd verbod om wethouder te worden, opgeschort.

Donders wil dat haar stad loskomt van het imago dat het bestuur er onbetrouwbaar en corrupt is. "De oplossing daarvoor ligt niet bij ons, maar bij de minister."

Een woordvoerder van minister Ollongren zegt alleen dat het ministerie bezig is de mogelijkheden te verkennen om de instrumenten uit te breiden die er zijn voor screening en interventies in bestuurlijke kwesties. De minister zal de Kamer daarover informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl