Met de rommelende vulkaan in de verte gaat het werk op de rijstvelden door EPA

In de Filipijnen zijn tienduizenden mensen geëvacueerd die rond de vulkaan Mayon wonen. De berg stoot al een paar dagen as en lava uit. Volgens de lokale autoriteiten kan er binnen een paar weken, of zelfs in een paar dagen, een grote uitbarsting zijn.

De Mayon is een van de actiefste vulkanen van Azië. De afgelopen vijf eeuwen is die zeker vijftig keer uitgebarsten. In 1993 vielen bij een plotselinge uitbarsting ruim honderd doden. In 1841 kwamen zeker 1200 mensen om het leven toen een dorp door lava werd bedolven.

Mensen die binnen een straal van zes kilometer rond de vulkaan wonen, hebben hun huis al moeten verlaten. Iedereen die tussen de zes en acht kilometer van de vulkaan woont, krijgt het dringende advies te vertrekken. Dorpelingen die op een afstand van tien kilometer wonen, moeten zich voorbereiden op een evacuatie, zodat ze bij een uitbarsting meteen kunnen vertrekken.

'We zijn het gewend'

Het gevaar van Mayon is groot, toch is lang niet iedereen in paniek. Tegen Al Jazeera zegt Divina Miranda: "We hebben al zo vaak moeten evacueren. We zijn eraan gewend." Ze gaat met haar familie naar een schoolgebouw dat onderdak biedt aan evacués. "We kunnen nergens anders heen en we doen het er maar mee."

De familie woont al vele jaren aan de voet van de berg, ook al is het gebied door de regering aangemerkt als permanente gevarenzone. De armoede onder de inwoners is groot. Vaak hebben ze geen geld om te verhuizen. Bovendien is de grond vruchtbaar; rijst en groenten groeien er goed.

De laatste keer dat de vulkaan actief was, was in 2014. Ook toen zijn duizenden mensen geëvacueerd. Het duurde drie maanden voor ze weer terug mochten keren.

STER reclame