Britse Lagerhuis stemt voor brexitwet

Premier May had haar partijgenoten opgeroepen voor te stemmen AFP

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met de wet die de banden met de Europese Unie verbreekt. 324 leden stemden voor en 295 tegen. De brexitwet gaat nu naar het Hogerhuis, waar meer tegenstand wordt verwacht. Premier May heeft daar geen meerderheid.

De wet vervangt de wet uit 1972 die het Verenigd Koninkrijk lid maakte van de EU en vervangt de Europese wetten door Britse. Brexit-minister Davis sprak de parlementsleden voor de stemming toe.

"Deze wet is essentieel om het land voor te bereiden op de historische mijlpaal van de terugtrekking uit de Europese Unie", zei Davis. Volgens hem zal de wet ervoor zorgen dat het afscheid van de EU "soepel en ordentelijk" zal verlopen.

Kritiek

Oppositieleider Corbyn van Labour had zijn partijgenoten opgeroepen om tegen te stemmen. Volgens hem biedt de wet te weinig garanties voor rechtsbescherming van werknemers en consumenten.

Over de wet is maanden onderhandeld. Aanvankelijk wilde May de wet niet voorleggen aan de parlementariƫrs, maar die verplichtten haar daar vorige maand toe.

Mei

De behandeling door de leden van het Hogerhuis kan nog maanden duren. Zij kunnen aanpassingen aanbrengen in de wet, die vervolgens weer naar het Lagerhuis moet. In het Hogerhuis zitten meer EU-gezinde leden dan in het Lagerhuis.

Het Britse persbureau Reuters verwacht dat het hele goedkeuringsproces nog tot mei zal duren. Het is de bedoeling dat de brexit in maart volgend jaar een feit is, indien ook de onderhandelingen met de Europese Unie succesvol zijn afgerond.

STER Reclame