Het shirt van een Russisch atleet
NOS SportAangepast

Russen plots ziek na komst dopingcontroleurs

Meer dan dertig Russische atleten hebben zich afgelopen weekend bij indoor atletiekwedstrijden in Irkoetsk plots teruggetrokken nadat bekend was geworden dat er dopingcontroleurs aanwezig waren bij de wedstrijden.

In totaal gaven 36 Russen niet thuis bij de regionale wedstrijden op 13 en 14 januari, onder wie 25 junioren. De atleten meldden zich ziek of kwamen gewoon niet opdagen nadat medewerkers van het Russische antidopingbureau RUSADA hun gezicht hadden laten zien.

Voor Dmitri Sjljachtin, de voorzitter van de Russische Atletiekfederatie, kwam het nieuws niet als een verrassing. "Integendeel. Wij weten juist dat we in de onderste regionen veel problemen hebben", zei hij aan het Russische persbureau TASS.

Op de video hieronder zijn beelden te zien van de finale van de 60 meter voor vrouwen. Twee sprintsters meldden zich daar af, vandaar de twee lege banen in het midden.

Sjljachtin vertelde ook dat het juist op hun initiatief is om meer te testen op lagere niveaus. Volgens hem schetst de gebeurtenis in het Siberische Irkoetsk een reëel beeld van de problematiek.

"Ons vermoeden is daarmee gesterkt. Maar we kunnen niet stellen dat alle afmeldingen hebben te maken met het gebruik van doping." De lijst van 36 atleten zal worden doorgegeven aan het RUSADA. Daar kan worden bepaald wat er verder met de namen gaat gebeuren.

Derde voorval in korte tijd

Het is het derde voorval in korte tijd, schrijft het Russische Championat. Toen bij de marathon van Moskou vorig jaar de berichten over de hoeveelheid controleurs doorsijpelden, trok een aantal favorieten zich terug en vermengde een aantal andere lopers zich in de menigte, om zo aan de aandacht te ontsnappen.

En begin 2017 werd er in Orenburg het Russische kampioenschap op de 1.000 meter gelopen. Daar haakte meer dan de helft van de aangemelde mensen af, toen bekend werd dat er controleurs aanwezig waren.

Rusland onder vergrootglas

De Russen staan de laatste jaren onder een vergrootglas na alle onthullingen over grootschalig dopinggebruik. Alleen Russische atleten die kunnen aantonen geen deel uitgemaakt te hebben van het Russische dopingprogramma en niet in aanraking zijn gekomen met doping, kunnen op de Olympische Spelen in Pyeongchang onder een neutrale vlag aan de start verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl