Sigarettenproductie bij Philip Morris
NOS NieuwsAangepast

Universiteit Utrecht wil toch geen geld van fonds tabaksindustrie

De Universiteit Utrecht laat een onderzoek naar sigarettensmokkel toch niet betalen door een onderzoeksfonds dat is opgericht door tabaksreus Philip Morris. Na maatschappelijke druk van onder meer KWF Kankerbestrijding heeft de universiteit besloten de benodigde 360.000 euro zelf bijeen te brengen.

"De tabaksindustrie is geen normale industrie en daarom is het onwenselijk dat ze wetenschappelijk onderzoek financieren", zegt KWF-directeur Sigrid Attema. De helft van de rokers overlijdt aan hun verslaving. In Nederland zijn dat jaarlijks zo'n 20.000 mensen, volgens het KWF. Attema noemt de keuze van de universiteit dan ook "een verstandige stap".

Het KWF heeft 92 onderzoeken lopen bij instellingen die verbonden zijn aan de Universiteit Utrecht. Het KWF zou geen enkel toekomstig onderzoek meer financieren, als de universiteit in zee zou gaan met het Philip Morris International (PMI) Impactfonds. In nieuwe voorwaarden van het KWF staat namelijk dat door hen gefinancierde onderzoekers geen banden mogen hebben met de tabaksindustrie.

Alleen al door het feit dat het geld van de tabaksindustrie komt, was er weinig draagvlak voor het onderzoek.

Woordvoerder Universiteit Utrecht

Het beoogde onderzoekt richt zich op de smokkel van zogenoemde cheap whites: goedkope sigaretten die legaal worden geproduceerd buiten de Europese Unie, maar niet aan de eisen voldoen van de EU, en vervolgens hier illegaal worden verkocht. Volgens een woordvoerder van de universiteit was het onderzoek integer en zou de tabakslobby zich er niet mee bemoeien.

"We hebben vanaf begin met het idee geworsteld", zegt een woordvoerder van de universiteit. "De tabaksindustrie is een legale bedrijfstak. We konden het onderzoek vrij doen en het dient een maatschappelijk belang. Maar doordat het geld van de tabaksindustrie komt, was er weinig draagvlak voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl