Volgelingen van Bredeweg
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Slotstuk slaande ruzie: afgesplitste dominee wil kerk bouwen

De afgesplitste dominee Gerrit Bredeweg wil in Kruiningen een nieuwe kerk bouwen voor zijn Vrije Gereformeerde Gemeente, bleek gisteravond tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad. De kerk moet 400 tot 450 zitplaatsen tellen, schrijft Omroep Zeeland.

Het is het slotstuk van een hoog oplopende ruzie met opstootjes, een rechtszaak en een scheuring binnen de gereformeerde kerk in de Zeeuwse plaats.

Overspel

Die begon eind 2016, toen diaken Henk Jansen kritiek uitte op Bredeweg. De dominee zou kerkleden intimideren en zich niet aan zijn zwijgplicht houden.

Bredeweg beschuldigde op zijn beurt Jansen: die zou overspel plegen met zijn eigen nicht. Jansen spande daarop een kort geding aan. De uitkomst: de kerkeraad was te streng door Jansen niet toe te laten tot kerkelijke vieringen en de "broederlijke vermaning" over te slaan.

Jansen stapte uit de kerkeraad en sleepte die voor de rechter, omdat de raad het kerkrecht zou hebben geschonden bij het steunen van dominee Bredeweg.

Politiesurveillance

Binnen de gemeente ontstonden toen twee kampen, wat tot ten minste één handgemeen heeft geleid. De politie surveilleert geregeld tijdens de kerkdiensten.

In augustus vond dominee Bredeweg volgapparatuur onder zijn auto.

De kerksplitsing werd definitief in november. Bredeweg brak met de kerk en richtte de Vrije Gereformeerde Gemeente op. Enkele honderden mensen uit de "oude" gereformeerde kerk zijn met hem meegegaan.

Advertentie via Ster.nl