NOS NieuwsAangepast

Wie nog niet kan zwemmen moet een hesje aan

Het toezicht bij het schoolzwemmen wordt aangescherpt. Duidelijkere afspraken moeten helder maken wanneer kinderen nog onder de verantwoordelijkheid van de schooljuf of -meester vallen en wanneer die verantwoordelijkheid overgaat naar medewerkers van het zwembad.

Het ruim tien jaar oude protocol schoolzwemmen is tegen het licht gehouden en dat heeft een aantal concrete veranderingen opgeleverd. Zo moeten kinderen die nog niet kunnen zwemmen bij het vrij zwemmen een hesje aan voor de herkenbaarheid.

"Die hesjes zijn deels van rubber en zorgen ook voor veiligheid", zei André de Jeu in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten die het protocol heeft aangescherpt.

Voor elke zwemles moet een groepsleerkracht alle bijzonderheden over kinderen in zijn of haar klas doornemen en overdragen aan de zwembadmedewerker, bijvoorbeeld als een kind geen Nederlands spreekt. De afspraken moeten worden opgeschreven en eens per jaar worden geëvalueerd.

De afspraken moeten in het nieuwe schooljaar ingaan. Voor sommigen gaan de veranderingen nog niet ver genoeg. "Het is nog steeds niet duidelijk wanneer leerlingen aan de zwembadmedewerker worden overgedragen. Dat moet veel scherper", zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond in het AD.

Toch denkt de Algemene Vereniging Schoolleiders dat de nieuwe afspraken ongelukken kunnen voorkomen. "Dit maakt veel helderder wie wanneer verantwoordelijk is. Als je weet dat je verantwoordelijk bent, dan neem je die verantwoordelijkheid ook", zegt voorzitter Petra van Haren in de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl