NOS NieuwsAangepast

Advocaten Poch willen mogelijk ministers als getuige horen

Knoops over zaak-Poch: 'Dit moet opgehelderd worden'

Mocht het tot een rechtszaak tegen de staat komen in de zaak-Julio Poch, dan zal een aantal Nederlandse ministers als getuige worden opgeroepen. Dat hebben de advocaten van Poch dinsdagavond gezegd in Jinek.

De Nederlands-Argentijnse Poch werd vorig jaar vrijgesproken, na acht jaar in Argentinië in voorarrest te hebben gezeten. Hij werd verdacht van misdaden tijdens het militaire regime in Argentinië (1976-1983).

'Staat al in 2013 aansprakelijk gesteld'

Samen met zijn gezin en het advocatenechtpaar Knoops, dat Poch al jaren bijstaat, was de oud-piloot te gast bij Jinek. "De Nederlandse staat is al in 2013 aansprakelijk gesteld", zei Carry Knoops "We hebben dat in de brief van vorige week herhaald."

In een Kamerbrief van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stond dat Poch de Nederlandse staat op 9 januari in een brief aansprakelijk heeft gesteld voor het onrecht wat hem is aangedaan. Advocaat Geert-Jan Knoops had de stap eerder aangekondigd. Grapperhaus heeft de brief in behandeling genomen.

We hebben informatie dat op hoog politiek niveau invloed is uitgeoefend.

Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Knoops sprak in de uitzending van een "volkomen arbitraire aanhouding". Hij kondigde een juridische procedure aan, mocht de staat niet tegemoet komen aan de eisen. "Het is belangrijk dat wordt opgehelderd wat er precies is gebeurd. We hebben informatie dat op hoog politiek niveau invloed is uitgeoefend. We willen in een rechtszaak ministers als getuige laten horen. Dit mag nooit meer gebeuren."

Dodenvluchten

Poch was ten tijde van het regime van president Jorge Videla gevechtspiloot bij de Argentijnse marine. Hij werd ervan verdacht dat hij heeft meegewerkt aan de zogenoemde dodenvluchten; tegenstanders van het regime en gevangenen werden boven zee uit vliegtuigen gegooid.

De oud-Transavia-piloot werd in 2009 op verzoek van Argentinië in Spanje gearresteerd. Nederland, dat Poch niet kon uitleveren, verstrekte daartoe zijn vluchtgegevens aan de Spanjaarden. De zaak kwam aan het rollen door verklaringen van twee collega-piloten. Zij zeiden dat Poch in 2003 tijdens een etentje in Bali had bekend piloot te zijn geweest bij de dodenvluchten.

Poch zat acht jaar in voorarrest in Argentinië, tot hij vorig jaar werd vrijgesproken. In november keerde hij terug naar Nederland. De Argentijnse aanklager is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl