Gianni Infantino rijdens de bijeenkomst in Amsterdam
NOS VoetbalAangepast

FIFA-baas Infantino: geen dopingprobleem in Russisch voetbal

Er is geen dopingprobleem in het Russische voetbal. Dat zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino dinsdagmiddag in Amsterdam. "De testen van alle Russische voetballers bij het WK in 2014, het EK in 2016 en de Confederations Cup in 2017, waren negatief. Hetzelfde geldt voor alle voetballers van Russische ploegen die in Europese competities zijn uitgekomen. En dat zijn testen die niet in Russische dopinglabs en niet door Russische onderzoekers zijn uitgevoerd."

De Zwitser gaat daarmee in tegen de conclusies in het rapport dat onderzoeker Richard McLaren in 2016 in opdracht van wereldantidopingagentschap WADA openbaarde. Onderdeel van zijn rapport was een lijst met meer dan 1.000 namen van sporters die betrokken zouden zijn geweest bij het dopingprogramma, waaronder 34 voetballers.

Infantino: er is geen dopingprobleem in het Russische voetbal

Grigori Rodtsjenkov, de voormalig directeur van het Moskouse antidopinglab die is uitgeweken naar de Verenigde Staten, bevestigde eerder al dat ook voetballers in het Russische dopingprogramma waren opgenomen.

Als er een dopingprobleem was in het Russische voetbal, dan hadden we het geweten

FIFA-voorzitter Gianni Infantino

Afgelopen zomer liet de FIFA nog weten een onderzoek in te stellen naar de Russische dopingproblematiek. En deze week deed de voetbalbond nog een verzoek om meer informatie.

Toch verwacht Infantino niet dat Russische spelers in aanloop naar het WK in eigen land nog geschorst zouden kunnen worden.

"Eindelijk hebben we iets meer informatie gekregen", refereert Infantino aan nieuwe informatie van WADA. "Of dat tot schorsingen kan leiden? Geen idee. Maar als er een dopingprobleem was in het Russische voetbal, dan hadden we het geweten. Dat is een feit."

Gianni Infantino en Vitali Moetko tijdens de Confederations Cup

Moetko

Ook reageerde Infantino voor het eerst op het vertrek van Vitali Moetko, die door velen gezien wordt als de spil in het dopingnetwerk, als lid van het FIFA-bestuur en hoofd van de WK-organisatie. In beide functies werd hij opgevolgd door Aleksej Sorokin.

Infantino, die bij eerder bij een hoorzitting voor het Britse parlement ervan beschuldigd werd dat hij Moetko de hand boven het hoofd had gehouden, wilde er niet veel woorden aan vuil maken. "Wij danken Moetko voor bewezen diensten."

Gianni Infantino met Michael van Praag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl