Een steunbetuiging bij het afgebrande zwembad waar een moskee zou komen
NOS NieuwsAangepast

Steunbetuigingen voor Utrechtse moskee, net als in Culemborg in 2016

De schrik zit er goed in bij bezoekers van de Utrechtse Ulu-moskee. Vorige week zei de lokale PVV-lijsttrekker Henk van Deún dat hij "bij wijze van spreken" liever had dat hun moskee afbrandt, dan dat het gebedshuis een gebouw wordt waar Utrechters trots op zijn, zoals de Domtoren.

Gisteren deed het moskeebestuur aangifte tegen Van Deún, die met zijn opmerking zou aanzetten tot discriminatie, haat en geweld. De moskeegangers zijn bang, zei bestuurder Yucel Aydemir vanmorgen in de Volkskrant. Ze wilden weten of de deuren tijdens het bidden op slot gaan. "Sommige ouders durven hun kinderen niet meer naar ons toe te sturen."

Aan de andere kant komen er ook veel steunbetuigingen uit de stad. Aydemir: "Dat is fantastisch. Het versterkt mijn warme gevoelens voor Utrecht, waar ik niet meer weg wil."

Gesterkt door de warmte

Het is een reactie die Hassan Barzizaoua uit Culemborg maar al te goed kent. Ook zijn moskee werd doelwit, maar kon rekenen op veel sympathie uit de samenleving.

Het gebouw waarin de nieuwe moskee van de Gelderse plaats moest komen, een oud zwembad, brandde eind 2016 volledig af. Het pand was niet verzekerd, de schadepost enorm.

Steun kwam snel op gang: de buren stuurden een kaartje en kerken hielden inzamelingsacties. "De hele stad heeft zich gebundeld tegen dit onrecht", zegt Barzizaoua. "We kregen de burgemeester langs. We voelden ons gesterkt door de warmte van de stad."

Voor de Culemborgse moskeebestuurder staat vast dat de brand is aangestoken. "Het gas en de elektriciteit waren afgesloten." Toch wilde hij destijds niet te lang blijven nadenken over wie dit op zijn geweten kan hebben. "Met elkaar waren we sterk genoeg om onze emoties het hoofd te bieden."

Wat daarbij hielp was dat het gebouw nog niet in gebruik was genomen als moskee, waardoor de moslimgemeenschap niet het gevoel had dat er een gebedshuis in brand was gestoken.

Geen verdachten aangehouden

Voor noch na de brand heeft hij een afkeer vanuit Culemborg gemerkt richting de moskee. Het is dan ook niet duidelijk of de vermoedelijke brandstichting een racistische achtergrond had. In dezelfde nacht dat het zwembad afbrandde, gingen ook zes auto's in de buurt in vlammen op.

De politie in Culemborg laat desgevraagd weten nog steeds rekening te houden met brandstichting, maar na meer dan een jaar zijn er nog geen verdachten aangehouden.

Jullie zijn in de brand, uit de brand.

buurman moskee Culemborg

Het is alsof de brand de moslims in Culemborg en de andere inwoners dichter bij elkaar heeft gebracht, zegt Barzizaoua. Hij moet denken aan wat een van de buren tegen hem zei. "Het is cru om te zeggen, maar jullie zijn in de brand, uit de brand."

Het moskeebestuur heeft de tekeningen voor de nieuwe moskee bijna af en hoopt voor het eind van dit jaar alle vergunningen rond te hebben. "Als dat lukt, kunnen we volgend jaar beginnen met bouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl