NOS SportAangepast

Mentel en Plat genomineerd voor prestigieuze Laureus Award

Paralympische atleten Bibian Mentel en Jetze Plat en maken kans op de prestigieuze Laureus Award, de Oscar van de sportwereld. De veelvoudig snowboardkampioene en de Nederlandse handbiker annex paratriatleet en behoren tot de zes kandidaten voor de prijs voor de gehandicapte sporter van het jaar.

Bibian Mentel in 2016

Snowboardster Mentel pakte begin vorig jaar in Canada haar zesde wereldtitel op de snowboardcross. Ook werd ze wereldkampioen op het onderdeel banked slalom. Korte tijd later werd bij haar opnieuw kanker aangetroffen, voor de negende keer al. De bestralingen leidden tot instabiliteit van haar nek. Mentel moest daarom in december een zware operatie ondergaan. Desondanks hoopt de 45-jarige Mentel begin maart haar paralympische titel snowboardcross te verdedigen in Pyeongchang.

Mentel, ontving vier jaar geleden al de Whang Youn Dai Award, vanwege haar verdiensten voor de paralympische sport. Dat jaar werd ze bij het NOC*NSF Sportgala verkozen tot paralympisch sporter van het jaar.

Ook Jetze Plat dingt mee naar de Laureus Award voor paralympische sporters. De Amsterdammer veroverde afgelopen jaar op de paratriatlon (zwemmen, handbiken en wheelen) de Europese titel en in Rotterdam de wereldtitel. Het hoogtepunt volgde op Hawaii, waar hij de wereldtitel op de Ironman wist te bemachtigen.

De 26-jarige Plat kreeg vorige maand op het Sportgala in Amsterdam een Jaap Eden-trofee, als Paralympische Sporter van het jaar in Nederland.

Sportman van het jaar: Froome?

In totaal worden op 27 februari in Monte Carlo Laureus Awards verdeeld in acht categorieën. Wielrenner Chris Froome, die verwikkeld is in een mogelijke dopingaffaire, is de opvallendste naam voor de titel Sportman van het Jaar. Naast Froome maken ook Mo Farah, Lewis Hamilton, Cristiano Ronaldo, Roger Federer en Rafael Nadal kans op de prijs.

Voor de titel Sportvrouw van het Jaar gaat het tussen de atletes Allyson Felix en Caster Semenya, zwemster Katie Ledecky, skiester Mikaela Shiffrin en de tennissters Garbiñe Muguruza en Serena Williams.

De nominatie van Williams is opvallend, aangezien ze na het winnen van de Australian Open de rest van het seizoen aan zich voorbij liet gaan vanwege haar zwangerschap. Op 1 september beviel Williams van een dochter, eind december verloor ze bij haar comeback.

Chapecoense

Chapecoense is genomineerd in de categorie comeback van het jaar. De Braziliaanse club, waarvan een groot deel van de selectie op weg naar de finale van de Copa Sudamericana in oktober 2016 omkwam bij een vliegtuigcrash, eindigde dit seizoen knap als achtste in de Braziliaanse competitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl