In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Meterslange scheur door aardbeving in monumentale toren Zeerijp

Een vrijstaande monumentale toren bij een kerk in Zeerijp is beschadigd door de zware aardbeving van vorige week. De scheur werd gisteren ontdekt. De aardbeving had een kracht van 3.4.

"De scheur begint op ongeveer drie meter hoogte boven het maaiveld en loopt door naar boven", zegt bouwkundig expert Jur Bekooy tegen RTV Noord. Hij schrok toen hij de schade aan de toren ontdekte. Het lijkt erop dat de scheur door de hele muur heen is gegaan. "Hij is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant te zien." De muur is ongeveer een meter dik.

Scheur in toren bij Zeerijp

De toren is waarschijnlijk aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd. De kerk die ernaast staat is nog ouder.

Instortingsgevaar

Er is volgens de bouwkundige geen kans dat de toren instort. "De toren hoeft niet direct in de steigers, maar de schade zal wel moeten worden hersteld." Hoeveel de reparatie van de toren gaat kosten, weet Bekooy niet. "En het boeit me ook niet. Het zal moeten worden gerepareerd en de NAM moet dat betalen."

De beving van ruim een week geleden was de zwaarste in vijf jaar tijd. Slechts twee keer beleefde Groningen sterkere bevingen. In Huizinge werd in augustus 2012 een beving met een kracht van 3,6 gemeten, zes jaar eerder beleefde Westeremden een beving van 3,5. Het epicentrum van de aardbeving vorige week maandag lag bij Zeerijp nabij Loppersum.

Advertentie via Ster.nl