Aydin C.
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Webcamafperser Aydin C. niet naar Pieter Baan Centrum

Webcamafperser Aydin C. uit Tilburg wordt voorlopig niet opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC) voor psychiatrische observatie. Wel gaat een gedragskundige kijken of hij nieuw persoonlijkheidsonderzoek moet ondergaan.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. Het Openbaar Ministerie had om observatie van de 39-jarige man in het PBC gevraagd.

Nieuw onderzoek nodig

Het hof is het met het OM eens dat "de aard, ernst en omvang" van de beschuldigingen en "het beperkte inzicht" in de persoonlijkheid van Tilburger nieuw onderzoek rechtvaardigen.

Maar voor een observatie in het PBC is een actueel deskundigenoordeel nodig, aldus het hof. Dat heeft het OM niet kunnen overhandigen. De laatste rapporten dateren namelijk van 2014.

Het hof heeft de zaak daarom opnieuw in handen gelegd van de onderzoeksrechter. Die kan in een later stadium - als de rapportage van de gedragskundige daar aanleiding toe geeft - alsnog tot onderzoek door het PBC besluiten.

Amanda Todd

Aydin C. kreeg in maart bijna elf jaar cel opgelegd vanwege de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland.

Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en bezit van harddrugs.

Een van zijn slachtoffers is naar verluidt de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven maakte. Voor die afpersingszaak is C. niet in Nederland vervolgd, omdat Canada hem zelf wil berechten.

Advertentie via Ster.nl