Paus Franciscus met de foto van de jongen in Nagasaki Reuters

Paus Franciscus heeft opnieuw zijn zorg uitgesproken over de mogelijkheid dat er een kernoorlog uitbreekt. "We staan op de rand. Ik ben er echt bang voor. Eén incident is genoeg om dingen in gang te zetten", zei hij tegen journalisten op een vlucht naar Chili, waar hij de komende week op bezoek is.

Nieuw zijn de zorgen van de paus niet, hij heeft al vaker gewaarschuwd voor de gevaren van een nucleaire oorlog. Juist afgelopen weekend werd er op Hawaï een vals raketalarm afgegeven, waardoor grote paniek ontstond in de Amerikaanse staat, maar daar refereerde Franciscus niet aan.

Wel liet hij bij het aan boord gaan onder de meereizende verslaggevers een foto verspreiden van een jongetje dat in 1945 in Nagasaki zijn dode broertje met zich meedraagt in een rugzak, nadat de Amerikanen de atoombom op de stad hebben neergelaten.

Op de achterkant heeft hij de tekst "De vrucht van oorlog" laten zetten. "Dit greep me aan", zei de paus. "Ik wilde dit verspreiden omdat zo'n beeld meer kan oproepen dan duizend woorden. Daarom wilde ik het met jullie delen."

STER reclame