NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Al-Qaida steunt betogers in Libië

De Noord-Afrikaanse tak van terreurnetwerk al-Qaida (AQIM) staat achter de mensen die zich in Libië verzetten tegen het regime van Kadhafi. Het bewind in Libië heeft op zijn beurt het Westen opnieuw gewaarschuwd dat de volksopstand kan leiden tot terrorisme.

Schoft

"We zullen doen wat we kunnen om jullie te helpen, met kracht van Allah, omdat jullie gevecht het gevecht is van alle moslims die van Allah en zijn boodschapper houden." Dat staat in een verklaring die de beweging op een aantal jihadistische forums heeft geplaatst, aldus de Amerikaanse terreurmonitoringsdienst SITE.

Kadhafi is volgens AQIM een "bedriegende, zondige en hardvochtige schoft", die hetzelfde lot is beschoren als de voormalige leiders van Tunesië en Egypte.

Macht

Volgens een onderminister van Kadhafi heeft het terreurnetwerk de macht gegrepen in het oosten van het land. Vrouwen moeten er de boerka dragen en wie niet meewerkt wordt geëxecuteerd, stelde onderminister Khaled Khaim woensdag in een gesprek met Europese ambassadeurs.

"Al-Qaida heeft in de stad Derna een emiraat gesticht onder leiding van Abdelkarim al-Hasadi, een oud-gevangene van Guantanamo Bay", zei Khaim.

'Een nieuw Afghanistan'

In zijn toespraak van afgelopen dinsdag hamerde Kadhafi ook al op het gevaar van terrorisme. Hij stelde dat de betogers van Libië een islamitische staat willen maken, "een nieuw Afghanistan".

STER reclame