Studenten in Zhuji (China) staat stil bij het vermiste vliegtuig MH370
NOS NieuwsAangepast

Podcast: Zoektocht MH370 hervat, de 'donuteconomie' en circus voor blinden

Er komt een nieuwe zoektocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig MH370, dat bijna vier jaar geleden van de radar verdween. Een Amerikaans bedrijf gaat de Indische Oceaan doorspitten met onbemande mini-onderzeeërs en wordt pas betaald door Maleisië als er iets wordt gevonden. Rob Luijnenburg was met het Nederlandse bedrijf Fugro eerder betrokken bij de zoektocht en vertelt wat deze missie zo bijzonder maakt.

Verder hoor je in deze podcast waarom het geen ramp is dat farmaceut Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer en Parkinson. Er bestaan namelijk voldoende andere initiatieven. Er mag wel meer geld worden gestopt in hersenonderzoek, vindt Philip Scheltens van het Alzheimercentrum. "Er wordt in kankeronderzoek dertig keer meer geïnvesteerd."

Thomas Piketty schreef een bestseller met zijn boek Kapitaal van de 21e eeuw en nu is er opnieuw een economisch boek dat een bestseller is geworden: Doughnut Economics van de Britse Kate Raworth. Hoogleraar Ewald Engelen legt uit wat 'donuteconomie' betekent en waarom we misschien moeten stoppen met economische groei in getalletjes uit te drukken. Want wat zegt dat eigenlijk: een groei van 3 procent?

De aardbevingen in Groningen zorgen voor verzakte huizen, maar ook voor een verzakt natuurgebied. De Waddenzee staat namelijk op het punt te verdrinken. Schrijver Toine Heijmans deelt zijn zorgen, maar ook zijn liefde voor de Wadden. "Het is een walvis die in en uit ademt, een sprookje dat zichzelf tweemaal daags opnieuw vertelt."

Een avondje circus is voor de meeste mensen heel gewoon, maar voor blinden en slechtzienden is het een heel ander verhaal. Met behulp van een blindentolk kunnen zij bij steeds meer voorstellingen terecht, zoals het wintercircus van Arlette Hanson. Hoe dat werkt, vertellen tolk Hilbert Geeling en de slechtziende circusfan Dominique Bos.

De podcast wordt afgesloten met de politieke column van Patrick Nederkoorn. Het is nog twee maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen, maar de cabaretier vermaakt zich nu al met lokale partijen als Loppersum Vooruit, Best Open en Wij Leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl