Podcast: Zoektocht MH370 hervat, de 'donuteconomie' en circus voor blinden

Aangepast
Studenten in Zhuji (China) staat stil bij het vermiste vliegtuig MH370 AFP / NOS

Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

Het beste uit het Oog #72

Met deze week: Alzheimeronderzoek lijdt niet onder beslissing Pfizer, zoektocht MH370 hervat, de donuteconomie, de Waddenzee zinkt door aardbevingen Groningen. een circus voor blinden en slechtzienden en de politieke column van Patrick Nederkoorn.

Er komt een nieuwe zoektocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig MH370, dat bijna vier jaar geleden van de radar verdween. Een Amerikaans bedrijf gaat de Indische Oceaan doorspitten met onbemande mini-onderzeeërs en wordt pas betaald door Maleisië als er iets wordt gevonden. Rob Luijnenburg was met het Nederlandse bedrijf Fugro eerder betrokken bij de zoektocht en vertelt wat deze missie zo bijzonder maakt.

Verder hoor je in deze podcast waarom het geen ramp is dat farmaceut Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer en Parkinson. Er bestaan namelijk voldoende andere initiatieven. Er mag wel meer geld worden gestopt in hersenonderzoek, vindt Philip Scheltens van het Alzheimercentrum. "Er wordt in kankeronderzoek dertig keer meer geïnvesteerd."

Thomas Piketty schreef een bestseller met zijn boek Kapitaal van de 21e eeuw en nu is er opnieuw een economisch boek dat een bestseller is geworden: Doughnut Economics van de Britse Kate Raworth. Hoogleraar Ewald Engelen legt uit wat 'donuteconomie' betekent en waarom we misschien moeten stoppen met economische groei in getalletjes uit te drukken. Want wat zegt dat eigenlijk: een groei van 3 procent?

De aardbevingen in Groningen zorgen voor verzakte huizen, maar ook voor een verzakt natuurgebied. De Waddenzee staat namelijk op het punt te verdrinken. Schrijver Toine Heijmans deelt zijn zorgen, maar ook zijn liefde voor de Wadden. "Het is een walvis die in en uit ademt, een sprookje dat zichzelf tweemaal daags opnieuw vertelt."

Een avondje circus is voor de meeste mensen heel gewoon, maar voor blinden en slechtzienden is het een heel ander verhaal. Met behulp van een blindentolk kunnen zij bij steeds meer voorstellingen terecht, zoals het wintercircus van Arlette Hanson. Hoe dat werkt, vertellen tolk Hilbert Geeling en de slechtziende circusfan Dominique Bos.

De podcast wordt afgesloten met de politieke column van Patrick Nederkoorn. Het is nog twee maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen, maar de cabaretier vermaakt zich nu al met lokale partijen als Loppersum Vooruit, Best Open en Wij Leiden.

Schema

01:40 - Pfizer stopt alzheimeronderzoek

06:10 - Nieuwe zoektocht naar MH370

12:13 - Wat is de 'donuteconomie'?

19:32 - Waddenzee zinkt

26:50 - Circus voor blinden en slechtzienden

33:25 - Column Patrick Nederkoorn

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.

STER Reclame