Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog krijgt Gouden Ganzenveer

Aangepast
Antjie Krog ANP

De Zuid-Afrikaanse dichteres, schrijfster en hoogleraar Antjie Krog (65) krijgt de Gouden Ganzenveer 2018. Voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer maakte dat bekend in het radioprogramma De Taalstaat.

Volgens de Academie is Krog een bijzondere en veelzijdige dichteres, een uitzonderlijk schrijfster en journaliste en een begenadigd performer van haar eigen werk.

Krog vindt het ontroerend om de prijs te krijgen. Ze zegt dat de prijs op een interessant moment komt, omdat het Afrikaans volgens haar een bedreigde taal is.

17 jaar

De schrijfster schreef op 17-jarige leeftijd haar debuut, de dichtbundel Dogter van Jefta. Twee jaar later won ze met Januari-suite de Eugène Maraisprys, een jaarlijkse literatuurprijs die wordt toegekend aan werk in het Afrikaans. Krog schrijft behalve poëzie ook non-fictie, proza en voor toneel.

De Gouden Ganzenveer wordt sinds 1955 uitgereikt aan mensen die veel betekenen voor het geschreven woord in het Nederlands taalgebied, sinds 2002 jaarlijks. Met de prijs wil de Academie hun werk onder de aandacht brengen.

Vorig jaar won Arnon Grunberg de prijs. Andere laureaten zijn Xandra Schutte (2016), Geert Mak (2015) en David van Reybrouck (2014).

STER Reclame