Wekdienst 13/1: proef met prepaid-energie en NK veldrijden

Aangepast
Het NK veldrijden vorig jaar in Sint-Michielsgestel ANP

Goedemorgen! In Rotterdam en Arnhem begint een proef met prepaid-energie. Verder begint in Friesland het NK veldrijden voor vrouwen en is in het Duitse Dresden het EK shorttrack-schaatsen.

Het blijft vandaag droog en in de loop van de dag breekt de zon in het zuiden wat vaker door. In het noorden blijft het vooral bewolkt. Het wordt 4 tot 7 graden.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De gemeenten Rotterdam en Arnhem beginnen een proef met prepaid-energie. Daarmee moet voorkomen worden dat de energie bij huishoudens met geldproblemen wordt afgesloten.

• In Emmen is een benefietdag voor de ouders van de twee kinderen die in december omkwamen bij een woningbrand. De jongen van 6 en een meisje van 5 waren niet meer uit het brandende huis te halen, de oorzaak van de brand blijft onduidelijk. Eerder deze week werden al tienduizenden euro's opgehaald voor de ouders.

• In Dresden worden de eerste medailles op het Europees Kampioenschap shorttrack verdeeld. Het toernooi is vanaf 13.50 uur te volgen bij Studio Sport op NPO1, of via NOS.nl/sport.

• En in het Friese Surhuisterveen is het NK veldrijden voor vrouwen. Ook daarvan is een ruime samenvatting te zien bij Studio Sport. Marianne Vos is verkouden en doet niet mee aan het Nederlands kampioenschap. Morgen rijden de mannen.

Wat heb je gemist?

Venezuela is voorlopig niet van plan de grensblokkade van Aruba, Curaçao en Bonaire op te heffen. Dat bleek bij langdurig overleg tussen vertegenwoordigers van Curaçao, Aruba, Nederland en de Venezolaanse regering.

President Maduro sloot de grenzen een week geleden, omdat de eilanden volgens hem te weinig zouden doen tegen de smokkel uit Venezuela. Door de blokkade zijn er grote tekorten ontstaan op de eilanden, zo wordt er veel minder groente en fruit aangevoerd.

De opgestapte VS-ambassadeur in Panama John Feeley EPA

Ander nieuws uit de nacht:

De Amerikaanse ambassadeur in Panama 'kan niet voor Trump werken' en stapt op: zijn vertrek staat voor zover bekend dan ook los van de recente 'shithole countries'-uitspraak van de president.

Akkoord over interim-regering Sint-Maarten: het land werd in september grotendeels verwoest door orkaan Irma.

Lilian Marijnissen is niet op voorhand tegen vluchtelingendeal: eerder noemde de SP de migratiedeal die de EU sloot met Turkije een "smerige deal".

En dan nog dit:

Voor het eerst mochten vrouwen in Saudi-Arabië in een stadion een voetbalwedstrijd bezoeken. De primeur was vrijdagavond in het Koning Abdullah-stadion in Jeddah, waar de wedstrijd tussen al-Ahli en al-Batin werd gespeeld. In het stadion waren speciale familievakken ingericht, waar vrouwen samen met hun man en kinderen welkom waren.

Juichende fans AFP

Fijne dag!

STER Reclame