Venezuela handhaaft blokkade Antillen

Aangepast
Gebrek aan groente en fruit op de drijvende markt in de haven van Curaçao ANP

Venezuela heft de grensblokkade tussen het Zuid-Amerikaanse land en Aruba, Curaçao en Bonaire nog niet op. Na langdurig overleg tussen vertegenwoordigers van Curaçao, Aruba, Nederland en de Venezolaanse regering ligt er een conceptakkoord waarover de afzonderlijke landen zich nu buigen.

President Maduro van Venezuela sloot de grenzen een week geleden, omdat de eilanden te weinig zouden doen tegen de smokkel uit Venezuela. Volgens Maduro gaan er mensen illegaal naar de eilanden, maar worden er ook drugs, wapens, geld en waardevolle delfstoffen als koper en goud gesmokkeld.

In het overleg zei de Venezolaanse vertegenwoordiger dat zijn land al jaren wacht op een aanpak van de smokkel.

Grote tekorten

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken was het een constructieve bijeenkomst "waarbij de zorgen over smokkelpraktijken door de beide delegaties zijn besproken" Hij zegt dat er nu een conceptverklaring ligt. "Hopelijk kan daar op korte termijn overeenstemming over worden bereikt."

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes zegt dat er de komende dagen verder wordt gesproken. Ze hoopt dat de gespekken leiden tot een opheffing van de blokkade.

Door de blokkade zijn er grote tekorten ontstaan op de eilanden, zo wordt er veel minder groente en fruit aangevoerd.

STER Reclame