Reuters

Het is een barre tocht door de sneeuw en zeker niet zonder risico's. Toch trekken steeds meer migranten door de Alpen om vanuit Italië in Frankrijk te komen, en daarna verder Europa in. Steile bergwanden, vallende stukken steen en ijs én temperaturen die tot ver onder nul dalen. En dan is het nog maar de vraag of ze hun eindbestemming halen.

Abdullhai is een van de honderden migranten die heeft geprobeerd om via hoge bergpassen van Italië in Frankrijk te komen. Hij komt uit het Afrikaanse Guinee, waar hij zijn vrouw en drie kinderen een paar jaar geleden achterliet. Eén van die kleintjes - een zoon van twee jaar oud - heeft hij nog nooit gezien.

"We hebben geen goed leven in Guinee", zegt Abdullhai. "Er is geen werk, geen toekomst voor mijn kinderen. Hier in Europa is er wel een toekomst. We kunnen hier op zoek gaan naar werk en op een waardige manier leven. Dus dit is het proberen waard."

De groep waarmee Abdullhai de gevaarlijke oversteek probeerde te maken, werd vorige maand opgemerkt door reddingswerkers. De mannen hadden op dat moment al kilometers door de sneeuw gelopen en wilden niet omkeren. De route over de bergpassen wordt bewust gekozen, om zo grenscontroles te vermijden.

De 28-jarige Kamarra ziet de oversteek door de Alpen niet als een heel groot probleem, na alles wat hij eerder al meemaakte. "Ik zat in Libië maandenlang vast en ik ben daar gemarteld", zegt hij. "Ik werd daar gedwongen om te werken, zonder iets te verdienen."

Kamarra houdt zich samen met een aantal andere migranten warm bij een vuurtje Reuters

Drie migranten uit Congo, Senegal en Pakistan probeerden het deze week nog. Ze waren vastbesloten om de grens tussen Italië en Frankrijk over te steken. Op ruim 1400 meter hoogte bereikten ze die grens ook, maar vanwege uitputting werden ze gedwongen terug te keren.

In onderstaande video vertelt de man uit Congo dat hij naar zijn familie in Frankrijk wil:

'Ik ben bang voor de sneeuw daarboven'

Drie andere mannen uit de groep besloten de reis door de Alpen wél door te zetten. Waar ze nu zijn is niet bekend. Veel migranten worden door de Franse politie tegengehouden als ze in Frankrijk zijn.

De burgemeester van de Italiaanse wintersportplaats Bardonecchia zegt dat sinds augustus vorig jaar zo'n 800 migranten de oversteek hebben proberen te maken.

Deze migranten hebben Frankrijk bereikt en worden daar opgevangen Reuters

STER reclame