Indiase man hakt weg uit in jungle zodat kinderen naar school kunnen

Jalandhar Nayak bouwde eigenhandig een weg door de jungle voor zijn schoolgaande kinderen. News World Odisha

Een beitel, schoffel en een houweel, meer had de Indiase groenteverkoper Jalandhar Nayak niet nodig om voor zijn schoolgaande kinderen een weg te banen door de bergachtige jungle van Oost-India. Twee jaar werkte Nayak (45) aan de 8 kilometer lange weg.

Nayak vond het vervelend om zijn drie zoons te zien zwoegen langs een steil en hobbelig bergpad - dag in dag uit, drie uur heen, drie uur terug. "Regelmatig zag ik mijn kinderen over de rotsen strompelen, vandaar dat ik besloot een pad te maken", zegt Nayak tegen News World Odisha. Dat pad is korter dan de route die er lag.

Nu Nayaks moderne heldenverhaal is opgepikt door Indiase media, heeft ook de overheid zich over hem ontfermd. Een lokale overheidsfunctionaris zegt "betoverd" te zijn door zijn "inzet en vastberadenheid". Hij belooft dat de man voor zijn werk een vergoeding krijgt.

Werk voor de boeg

De route tussen het afgelegen dorpje Gumsahi, waar behalve Nayaks gezin naar verluidt niemand meer woont, naar de school in Phulbasni is in totaal 15 kilometer. Nayak had dus nog werk voor de boeg. Maar de lokale overheid heeft hem inmiddels beloofd de route af te maken.

Nayaks initiatief wordt in India vergeleken met dat van 'bergman' Dashrath Manjhi. Hij was dik twintig jaar bezig om zich een weg te banen door een heuvel. Het resultaat was een pad van ruim 100 meter lang en 9 meter breed. Het verhaal van de inmiddels overleden Manjhi heeft in India mythische proporties gekregen en is verschillende keren verfilmd.

STER Reclame