ANP

Een tbs'er uit de Van Mesdag-kliniek in Groningen is niet teruggekeerd van onbegeleid verlof. Hij had zondagavond terug moeten zijn, maar heeft zich nog altijd niet gemeld, bevestigt een woordvoerder van de kliniek.

Het landelijke opsporingsteam van de politie Fastnl is een klopjacht begonnen. De woordvoerder doet geen mededelingen over de identiteit en de achtergronden van de man. Ook wordt niet bekendgemaakt waarom hij is opgenomen in de kliniek.

Een voorlichter van het Landelijk Parket laat weten dat uit het onbegeleide verlof van de man kan worden afgeleid dat zijn behandelaars het verlof verantwoord vonden. De voorlichter noemt de vermissing van de tbs'er "niet uitzonderlijk". Hij wijst erop dat bijna alle tbs'ers die niet op tijd terugkeren door het opsporingsteam worden gevonden.

Proces van jaren

Ook de Van Mesdag-woordvoerder benadrukt dat een tbs'er pas met onbegeleid verlof mag na een zorgvuldig proces: "Het is een proces van jaren. Eerst wordt gekeken of iemand in aanmerking komt voor begeleid verlof, jaren later volgt de mogelijkheid van onbegeleid verlof, nadat een adviescollege zich erover heeft gebogen. Ook op de dag van het verlof zelf wordt nog beoordeeld of het het juiste moment is."

In de kliniek worden zo'n 240 tbs'ers behandeld. Volgens de woordvoerder gaat er elke week meer dan 300 keer een tbs'er met verlof naar buiten. "Dat gaat bijna altijd goed. In de gevallen waarin het niet goed ging, was de persoon vaak binnen 24 uur terecht."

STER reclame