Gesprek bij de financieel adviseur ANP

Huiseigenaren die na 14 juli 2016 te veel boeterente betaalden bij hun hypotheek, hebben een financiële meevaller. Ze hebben bij het oversluiten of vervroegd aflossen van de hypotheek te veel boeterente betaald en krijgen geld terug van de banken. Het gaat om circa 35.000 klanten en om gemiddeld 800 euro per hypotheek.

Hypotheekmarktleider Rabobank heeft op last van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 52.000 hypotheekleningen opnieuw bekeken en 20.000 klanten blijken te veel betaald te hebben. ABN Amro compenseert 9000 klanten en bij ING gaat het om een paar duizend klanten. De tik op de vingers van de AFM kost de banken naar schatting tussen de 25 en 30 miljoen euro.

Door nieuwe Europese regelgeving mag de boeterente sinds 14 juli 2016 niet groter zijn dan het financiële nadeel van de bank. Ook moet de bank de klant duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend. De AFM constateerde vorig jaar dat banken er verschillende rekenmethodes op nahouden bij het berekenen van de boeterente en zich niet aan de regels houden. Banken moesten de vergoeding herberekenen en het te veel betaalde teruggeven.

De Rabobank zegt dat 95 procent van de gevallen inmiddels is herberekend, alleen de complexere hypotheken moeten nog worden doorgevlooid. De benadeelden krijgen zo snel mogelijk hun geld terug. Dat gaat niet nog een jaar duren, aldus een woordvoerder.

De banken hadden beloofd om voor het einde van 2017 alle betreffende hypotheken te herberekenen, maar dat is niet gelukt. Jammer, vindt een woordvoerder van de AFM. Bij vijftien hypotheekverstrekkers heeft de AFM tientallen dossiers opgevraagd om te controleren of de herberekeningen kloppen. Over een paar maanden presenteert de toezichthouder zijn bevindingen.

STER reclame