Aangepast

Patiënt of niet, als je in de VS niet betaalt, zetten ze je op straat

Man filmt hoe vrouw in ziekenhuiskleding op straat wordt gezet

Veel geschokte reacties op de video hierboven van een vrouw die in ziekenhuiskleren in de vrieskou werd gevonden. Maar het is geen incident. Het komt zelfs zo vaak voor, dat er in Amerika een speciale term voor is bedacht: patient dumping.

Patiënten die op straat worden gezet zijn meestal onverzekerde daklozen. Daklozen kunnen zich in de VS wel verzekeren, maar daar zitten ontzettend veel haken en ogen aan. "Zonder verzekering is gezondheidszorg in de VS nauwelijks te betalen", zegt hoogleraar Amerikanistiek Eduard van de Bilt van de Universiteit Leiden.

Ziekenhuizen moeten volgens de wet onverzekerden wel onderzoeken en eerste hulp bieden. In de praktijk betekent dat dat mensen die de rekening achteraf niet kunnen betalen na het eerste onderzoek alsnog worden geweigerd.

De reden hiervoor is simpel: het is duur om een onverzekerde patiënt te behandelen. Een behandeling op de eerste hulp kost gemiddeld 2000 dollar per dag. Daar komt dan bij dat daklozen vaak meerdere medische problemen hebben, waardoor het verblijf langer duurt. Deze kosten worden niet door de overheid vergoed.

Het aantal daklozen ligt op sommige plekken in de VS relatief een stuk hoger dan in Nederland. Volgens Van de Bilt lopen Amerikanen met psychische problemen meer risico om dakloos te raken.

"Gezondheidszorg is in elke staat verschillend, en wordt vaak door private bedrijven verzorgd. Omdat er zo veel verschillende spelers zijn, komen vooral mensen met psychische problemen soms niet snel genoeg bij de juiste instellingen terecht."

Zonder de juiste hulp lopen mensen met een psychische aandoening risico om hun huis kwijt te raken. "Zij vallen dan buiten het systeem, en komen op straat terecht."

Daklozenzorg in Nederland

In Nederland is gezondheidszorg voor daklozen sinds maart vorig jaar beter geregeld. Er werd een wet ingevoerd die moet voorkomen dat ziekenhuizen daklozen kunnen wegsturen. Ziekenhuizen, artsen en apothekers kunnen onverzekerde patiënten aanmelden bij een website. Als de persoon in kwestie de behandeling zelf niet kan betalen, wordt deze vergoed door de overheid.

Deel artikel: