Wat ging er mis bij Jelle van Gorkom?

De schrik zit er goed in op Papendal, waar BMX'er Jelle van Gorkom dinsdag hard in aanraking kwam met een veiligheidsketting. De zilverenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen in Rio ligt sinds het ongeval in een kunstmatige coma. Wat ging er mis?

Eigenlijk wil directeur Jochem Schellens het niet over oorzaken of randzaken hebben. "Onze gedachten gaan uit naar hem, zijn vriendin en zijn familie. Dit is een verschrikkelijk ongeluk."

'Een behoorlijke smak'

Schellens zag het niet gebeuren, maar was wel in de buurt. "Jelle heeft een behoorlijke smak gemaakt. Hij heeft een aantal botbreuken in het gezicht, een scheurtje in de schedel, beschadiging aan milt, lever en nier."

Directeur Schellens over zwaar ongeval BMX'er Van Gorkom

Toen Schellens bij Van Gorkom kwam, de ambulance was toen al op de baan, was Van Gorkom niet bij kennis. Dat is hij sindsdien ook niet geweest. "Ik ken de terminologie niet zo goed... Ze houden hem in slaap, zo is het mij uitgelegd. Dat is om het lichaam de kans te geven te herstellen."

Veiligheidsketting

De vraag blijft hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Waarom hing de veiligheidsketting dwars over de baan? "De BMX-baan is één van de zwaarste banen van de wereld. Die moet goed beveiligd zijn, omdat allerlei onbevoegden daar allerlei rare trucjes op hebben geprobeerd. Daar hebben we veiligheidsmaatregelen voor moeten nemen."

Eén van de maatregelen is dat er een ketting onderaan de heuvel hangt zodat mensen niet zomaar de heuvel op kunnen. "De normale procedure is dat die ketting er voor de training afgehaald wordt. Dat wordt gedaan door de gebruiker, de coach of het team. Dat is in dit geval niet gebeurd."

Een bijkomend probleem: Van Gorkom heeft de ketting van bovenaf nooit kunnen zien. "De heuvel maakt een kleine knik. Vanaf het starthek waar Jelle stond, kun je de ketting net niet zien."

Jelle van Gorkom laat zijn zilveren medaille zien ANP

Waarom de ketting niet verwijderd is, blijft voor nu een onbeantwoorde vraag. "Onze prioriteit ligt echt bij de gezondheid van Jelle. Daarnaast gaan we uiteraard onderzoeken wat er exact is gebeurd. Waarom die ketting niet verwijderd is. Indien nodig zullen onze veiligheidsprocedures daarop aangepast worden."

STER reclame